Internacional Europa 30/09/2022

Putin anunciarà aquest divendres l'annexió a Rússia dels territoris ocupats d'Ucraïna

Putin anunciarà aquest divendres la incorporació de les quatre províncies ucraïneses

3 min
Vista de les pancartes i construccions abans de l'esdeveniment dedicat als resultats dels referèndums sobre la unió de quatre regions autoproclamades d'Ucraïna a Rússia

BarcelonaEl Kremlin ho està preparant tot per convertir l'anunci de l'annexió a Rússia dels territoris ocupats d'Ucraïna en una exhibició d'exaltació patriòtica. A la plaça Roja de Moscou, centre neuràlgic del poder, ja s'han instal·lat pantalles gegants amb cartells on es llegeix "Donetsk, Lugansk, Zaporíjia, Kherson - Rússia!” per al moment de la formalització de l'annexió, després dels pretesos referèndums que s'han fet sota ocupació militar sense cap garantia i que Kíiv i les potències occidentals han dit que no pensen reconèixer. El Kremlin ha anunciat que Vladímir Putin pronunciarà aquest divendres el discurs de l'annexió després de l'acte, que està previst a les dues de la tarda, quan se signaran els acords pels quals Moscou s'annexionarà les quatre regions, que representen un 15% del territori d'Ucraïna, on viuen 4 milions de persones. El Kremlin ja ha avisat que qualsevol atac contra aquests territoris que avui seran annexionats es considerarà una agressió contra Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hores abans, però, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha llançat un advertiment clar i ha assegurat que el seu país "mai, mai, mai" reconeixerà aquesta annexió. Al mateix temps, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha convocat aquest divendres el Consell Nacional de Seguretat per debatre les accions a seguir davant del moviment del Kremlin.

Aquest mateix divendres, el Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix també d'urgència per votar una resolució contra els referèndums en aquests territoris, tot i que el dret a veto de Rússia en aquest fòrum no permetrà que prosperi.

RÚSSIA

Txerníhiv

Konotop

Províncies que Rússia pretén annexionar-se

Sumi

Romní

Khàrkiv

Kíiv

Kúpiansk

Poltava

Balaklia

Txerkassi

Izium

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donbass

UCRAÏNA

Donetsk

Níkopol

Volnovakha

Zaporíjia

riu Dnièper

Mariúpol

Berdiansk

Melitópol

Kherson

Odessa

mar d’Azov

mar Negre

Actualitzat el 29 de setembre

Presència de tropes russes

Crimea

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Sebastòpol

RÚSSIA

Províncies que Rússia pretén annexionar-se

Khàrkiv

Kúpiansk

Balaklia

Izium

Lugansk

Donbass

UCRAÏNA

Donetsk

Zaporíjia

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Actualitzat el 29 de setembre

Presència de tropes russes

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

RÚSSIA

Províncies que Rússia pretén annexionar-se

Khàrkiv

Lugansk

Donbass

UCRAÏNA

Donetsk

Zaporíjia

Kherson

mar d’Azov

Crimea

mar Negre

Actualitzat el 29 de setembre

Presència de tropes russes

Zona en disputa

Resistència ucraïnesa en territori ocupat pels russos

Territori ocupat per Rússia abans del 24 de febrer

Les autoritats imposades per Rússia en aquestes quatre províncies ucraïneses van demanar formalment dimecres l'annexió, després d'anunciar el resultat dels referèndums: entre el 87% i el 98% de suport a la integració a Rússia. Les pseudoconsultes es van fer a les zones sota control militar rus durant cinc dies, sense cap garantia. En els últims dies, diversos testimonis que han pogut marxar de les zones ocupades pel Kremlin han acreditat com els soldats obligaven gent en ple carrer a marcar la papereta a punta de pistola o bé com homes armats portaven les urnes porta a porta. Evidentment, el procés no ha comptat amb la supervisió de cap observador internacional. Aquesta annexió viola la legalitat internacional i serà reconeguda només per Rússia i una llista ínfima de països que no inclou ni tan sols socis tradicionals de Moscou com la Xina.

Denís Puixilin, el líder pro-rus de la província de Donetsk, que fa gairebé un any es va integrar a Rússia Unida, el partit que dona suport a Putin, ha revelat que està viatjant a Moscou per completar el procés legal d'annexió i ha anunciat que "s'està preparant una nova fase de l'acció militar". El president rus encara té cartes per jugar en la seva fugida endavant per mirar de sortir de l'empantanament de la seva "operació militar especial" a Ucraïna: des de la declaració formal de guerra (que podria anar precedida d'una declaració d'operació "antiterrorista") o decretar la mobilització general de la població en edat militar i el tancament de fronteres per tallar la fuga dels que no volen anar a la guerra fins a una escalada amb armament no convencional en territori ucraïnès.

Guió i escalada

L'annexió de les "repúbliques" autoproclamades forma part d'alguna manera del guió previst pel Kremlin a l'inici de la invasió d'Ucraïna, com demostra l'escena antològica de la reunió del Consell de Seguretat rus en què Putin va corregir i humiliar el cap del Servei d'Intel·ligència Estrangera, Serguei Narixkin, que amb la veu tremolosa es va pronunciar a favor de l'annexió. La resposta de Putin aleshores va ser que allò no estava sobre la taula. "El Kremlin tenia prevista l'annexió com a pla B, perquè si hagués aconseguit, com era el seu objectiu inicial, establir un govern titella a Kíiv, potser no l'hauria necessitada", explica a l'ARA Carmen Claudín, especialista en espai postsoviètic del CIDOB.

En la dinàmica de fugida endavant en què s'ha instal·lat ara el Kremlin, Claudín preveu que Putin utilitzarà l'annexió com un pretext per presentar-se com l'agredit i no l'agressor: "Putin ara dirà que el territori rus està sota l'atac d'Occident, i a partir d'aquí no sabem què faran, però queda clar que s'obren totes les opcions, inclosa la d'un atac amb armes nuclears", afegeix. Matisa, però, que "s'ha fet evident a Rússia el descontentament en la base social, que encara no té prou força per suposar una amenaça directa per a Putin, però que també es fa palesa en l'estament militar".

El Kremlin no pot materialitzar l'amenaça nuclear sense l'acord dels seus comandaments militars, i aquests només han vist com se'ls feia servir de caps de turc de les males decisions polítiques i administratives, cosa que s'ha traduït en fracassos en el front ucraïnès. Tampoc és evident que l'ús d'armament nuclear tàctic pogués marcar una diferència en el terreny militar.

stats