"A les barricades!": Les claus del sorprenent ressorgiment de l'esquerra alemanya
Una exitosa campanya a les xarxes i la reacció a l'auge de l'extrema dreta catapulten Die Linke fins al 8,7% dels vots

BerlínContra tot pronòstic, el partit L'Esquerra (Die Linke, en alemany) no només va aconseguir tornar a tenir representació al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, en les eleccions de diumenge passat, sinó que va aconseguir el 8,7% dels vots, gairebé duplicant el 4,9% obtingut a les eleccions del 2021. “L'Esquerra ha tornat”, va proclamar la nit electoral el seu copresident, Jan van Aken, després d'aconseguir “la tornada de l'any”.
Ni en els seus millors somnis els dirigents d'aquest partit populista d'esquerres haurien esperat obtenir aquest resultat electoral. Van témer fins al final que l'Aliança de Sahra Wagenknecht (BSW, per les sigles en alemany), una escissió de Die Linke, els robés vots. Al final, va ser BSW el partit que es va quedar fora del Bundestag perquè no va superar per 13.400 vots el llistó del 5% dels vots necessaris per obtenir un escó.
L'Esquerra, que va obtenir 64 escons, va guanyar per sorpresa les eleccions a Berlín, on va aconseguir el 19,9% dels vots, tot un rècord per a aquest partit d'extrema esquerra fundat el 2007 i hereu del Partit Comunista (SED) de l'Alemanya de l'Est.
Die Linke, al qual fa unes setmanes molts analistes polítics donaven per mort, forma part del grup L'Esquerra al Parlament Europeu, juntament amb França Insubmisa, el Moviment Cinc Estrelles, Podem, Sumar i EH Bildu.
Les causes de l'èxit
Gràcies al triomf de Die Linke, Berlín apareix als mapes electorals de les eleccions alemanyes com una illa vermella. El país està dividit en dos: el partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) va guanyar a l'antiga Alemanya comunista, mentre que els conservadors de la CDU-CSU es van imposar a la resta del territori.
L'èxit de L'Esquerra en aquests comicis és degut, entre altres coses, a una campanya electoral molt activa a les xarxes socials, combinada amb un efectiu porta a porta i un discurs viral de la seva candidata a cancellera.
Amb el lema “Tots volen governar. Nosaltres volem canviar”, la campanya de L'Esquerra va estar centrada en temes com la justícia social, la pau, l'habitatge assequible, la baixada de preus, millors salaris i unes pensions dignes. "Si el teu lloguer és massa alt, el propietari se n'alegra", "Si la teva compra és massa cara, un grup fa caixa" i "Si la teva pensió és massa baixa, Scholz no ha complert", deien algunes de les pancartes electorals d'aquest partit anticapitalista i pacifista.
L'Esquerra exigeix la prohibició dels lloguers esglaonats i la introducció d'un límit de lloguer a escala nacional. Aquests temes els han fet guanyar vots especialment entre els joves i a les grans ciutats, com Berlín, davant l'augment del preu de l'habitatge.
Die Linke, la nova alternativa de l'esquerra alemanya
L'auge de l'extrema dreta a Alemanya i el flirteig dels conservadors durant la campanya amb els ultres també han contribuït a l'èxit de Die Linke. Centenars de milers d'alemanys van protestar als carrers contra qualsevol col·laboració amb l'extrema dreta, després que el candidat conservador aconseguís aprovar amb l'AdF una moció no vinculant per limitar el dret d'asil. Dos dies després, però, la CDU/CSU va perdre una votació que sí que hauria esdevingut llei per reduir la immigració. En aquesta ocasió també comptava amb el suport de l'extrema dreta.
“A les barricades!”, va cridar en alemany a finals de gener Heidi Reichinnek, candidata a cancellera de Die Linke, en un discurs a la cambra baixa contra Merz que es va fer viral a les xarxes socials. Reichinnek, que porta al braç un tatuatge de la revolucionària Rosa Luxemburg, s'ha guanyat el sobrenom de “la reina vermella del Bundestag”.
"Friedrich Merz és el nou president honorífic del partit Die Linke, perquè sense la seva intervenció, malgrat l'extraordinària activitat a les xarxes socials, les seves múltiples activitats publicitàries, les seves cares amables i un programa certament impressionant, L'Esquerra no seria on és ara", va analitzar el politòleg alemany Wolfgang Schröder. "Al novembre i al desembre encara estaven en el 3% i, aprofitant l'impuls de Friedrich Merz, han rebut una cura de rejoveniment que poques vegades hem vist a Alemanya en tan poc temps", va considerar l'analista.
També ha contribuït a l'èxit de Die Linke en aquests comicis el fort desgast del Partit Socialdemòcrata (SPD) d'Olaf Scholz, després de tres anys al poder al capdavant de la impopular "coalició semàfor", juntament amb els ecologistes i els liberals.