França

El sorprenent fitxatge de Le Pen per a les eleccions europees

Fabrice Leggeri, cap de Frontex fins al 2022, serà el número tres del partit d'extrema dreta

3 min
Fabrice Leggeri en una imatge d'arxiu.

ParísA menys de quatre mesos de les eleccions europees, el partit de Marine Le Pen, el Reagrupament Nacional (RN) ha fet un fitxatge sorprenent: Fabrice Leggeri, director de l'agència europea de fronteres (Frontex) entre el 2015 i el 2022, serà el número tres del partit d'extrema dreta. Leggeri va haver de dimitir del càrrec després de les crítiques internes, de la pressió del govern francès, i de les acusacions de les ONG de tolerar les expulsions en calent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Coincidint amb l'anunci de la seva incorporació a la llista del RN per a les europees, encapçalada per l'eurodiputat i president del RN, Jordan Bardella, Leggeri ha deixat clar que segueix la línia antiimmigració del partit, amb dures crítiques al paper de l'agència europea de fronteres i a Brussel·les. "Em sumo a la llista de Jordan Bardella perquè desitjo que França i Europa recuperin el control de les seves fronteres. Frontex ha estat esgarriada per la Comissió Europea", ha dit Leggeri a X (antic Twitter).

El que no és sorprenent és que el nou membre del RN hagi triat pel seu primer acte públic aquest dilluns el desplaçament a dos pobles francesos a tocar de la frontera amb Itàlia, Menton i Sant Laurenç de Var, a la Provença, per parlar de la immigració irregular. Juntament amb Bardella, Leggeri ha visitat una caserna policial i un pas fronterer. "Cal reorientar Frontex cap a una missió de protecció de les nostres fronteres i de la nostra civilització", ha demanat Bardella, fent al·lusió a una de les idees conspiracionistes de l'extrema dreta, la del perill que els immigrants musulmans acabin dominant França.

Impulsat per Hollande

Leggeri és un alt funcionari francès format a l'elitista ENA que va ocupar un alt càrrec al ministeri de l'Interior, a les ordres de l'exministre Manuel Valls, i va arribar a ser el màxim responsable de Frontex impulsat pel govern francès, aleshores presidit pel socialista François Hollande. Va ser una aposta del primer ministre de l'època, el també socialdemòcrata Bernard Cazeneuve. Aleshores les seves posicions sobre la immigració no semblaven tan extremistes.

Però com a director de Frontex, Leggeri mostra una altra cara. Sota el seu mandat, l'agència critica el paper dels vaixells italians de l'operació Mare Nostrum, que salven els migrants a la deriva prop de les costes de Líbia. "Les xarxes criminals han explotat la presència dels vaixells per garantir la seguretat del seu tràfic d'éssers humans", recull Frontex en un informe.

A partir del 2016, a Leggeri li comencen a ploure crítiques –fins i tot de la Comissió Europea– per haver permès que els guardacostes portin armes i per les seves crítiques al paper humanitari de Frontex. La seva relació amb Brussel·les i amb París es tensa.

Expedient disciplinari

Les ONG l'acusen d'haver permès les devolucions en calent des de Grècia cap a Turquia i també rep crítiques per part dels treballadors. L'obertura d'un expedient disciplinari per part de l'oficina europea de lluita antifrau (Olaf) –encara per resoldre– és la seva sentència. Olaf li retreu "no haver respectat els procediments, haver-se mostrat deslleial envers la Unió Europea i una gestió deficient del personal". Leggeri "es va veure obligat a dimitir, abandonat per Macron, perquè va actuar contra la submersió d'Europa", ha assegurat Jordan Bardella.

El partit de Le Pen rescata ara per a les europees l'alt funcionari, de 55 anys, que havia estat relegat a un càrrec menor després del seu polèmic pas per Frontex. "Segons publica la premsa francesa, el partit conservador d'Els Republicans (LR) també havia intentat fitxar-lo, però finalment ha estat l'extrema dreta qui ha seduït Leggeri, sobretot perquè ser el número tres de la llista li garanteix convertir-se en eurodiputat. "Estem decidits a combatre l'allau migratòria, que la Comissió Europea i els euròcrates no consideren com un problema, sinó com un projecte: jo en puc donar fe", declarava a Le Journal du Dimanche.

Les enquestes d'intenció de vot per a les europees atorguen un clar avantatge per a l'extrema dreta del RN, amb un 30% dels vots, deu punts per sobre de la coalició del president Emmanuel Macron. La incorporació de Fabrice Leggeri podria fer augmentar encara més la distància dels de Le Pen.

stats