Internacional Europa 20/05/2023

Zelenski viatja al Japó per intentar trencar la neutralitat dels països del Sud global

Els líders de les set potències industrials del G-7 es comprometen a ajudar Ucraïna "tot el temps que calgui"

5 min
El president ucraïnès Volodymyr Zelensky i el primer ministre de l'Índia Narendra Modi

BarcelonaLa visita del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a Hiroshima ha marcat el segon dia de cimera del G-7 a la ciutat nipona, convertida en símbol contra la guerra nuclear. Per acollir-lo ben calorosament, els líders de les set potències industrials han fet públic abans d'hora el comunicat final de la cimera, en el qual refermen el seu suport al govern de Zelenski "per a tant de temps com calgui" davant la "il·legal guerra d'agressió de Rússia". L'acord final de la cimera, que s'acaba demà diumenge, preveu també "intensificar el suport diplomàtic, financer, humanitari i militar a Ucraïna, i incrementar els costos per a Rússia i per als que donen suport als seus esforços de guerra".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders del G-7 ja van aprovar divendres noves sancions a Rússia i van anunciar per sorpresa l'acord dels Estats Units perquè els seus socis ofereixin entrenament als pilots ucraïnesos en la conducció dels avions de combat nord-americans F-16. Zelenski els ha reclamat infinites vegades, però Biden fins ara s'havia negat a subministrar F-16. Aquest cop, però, la Casa Blanca ha confirmat que donarà llum verda perquè altres països puguin entrenar els pilots ucraïnesos per conduir aquests tipus d'avions. "Mentre aquest entrenament es du a terme en els pròxims mesos [pot durar fins a 18 mesos], la coalició de països que participem en aquest esforç decidirem quan proveïm aquests avions, quants en proveïm i qui ho fa", aclarien a Reuters fonts del govern dels Estats Units. Aquest mateix dissabte Rússia ja ha advertit els països occidentals que correran "riscos colossals" si subministren avions F-16 a Ucraïna, en paraules del número dos del ministeri d'Exteriors rus, Aleksandr Gruixkó, a l'agència russa TASS.

Però amb el suport del G-7 assegurat, la presència de Zelenski al Japó vol ser clau per assolir el suport d'altres països que no formen part del G-7 i que participen en la cimera com a convidats. El president ucraïnès mantindrà diumenge una reunió conjunta amb tots els líders del G-7 i després una segona reunió a la qual s'afegiran els líders de les nacions convidades: l'Índia, el Brasil, Austràlia, Indonèsia, Corea del Sud, les Illes Cook i les Comores (com a cap de la Unió Africana). En aquesta segona trobada, Zelenski defensarà de nou el seu pla de 10 punts per aconseguir negociacions de pau, i els líders occidentals li donaran suport a l'hora de fixar com a objectiu imprescindible la retirada de les tropes russes d'Ucraïna.

Però més importants encara seran les reunions que pugui mantenir bilateralment. Una d'elles s'ha produït ja aquest dissabte. Zelenski s'ha reunit amb el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, i ha pogut parlar per primer cop cara a cara amb ell des de l'inici de la invasió. L'Índia s'ha mantingut neutral en el conflicte i fins i tot ha estret llaços econòmics amb Rússia, comprant petroli, gas i material militar a Moscou obviant les sancions internacionals. Modi ha confirmat la reunió amb Zelenski al seu Twitter i ha apuntat que li havia transmès el seu "clar suport al diàleg i la diplomàcia per trobar el camí a seguir". "Continuarem brindant assistència humanitària al poble d'Ucraïna", ha dit.

També és a Hiroshima el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, que ja ha manifestat la seva voluntat d'actuar de mediador en el conflicte, per la seva proximitat també amb la Xina i Rússia com a membre del grup d'influència dels BRICS. El G-7 no amaga que el seu objectiu és fer de pont entre Ucraïna i els líders de les potències emergents i representants de l'anomenat Sud Global perquè trenquin la seva neutralitat en el conflicte. Per això el llenguatge del comunicat final de les potències, publicat aquest dissabte, fa especial incidència en el fet que la invasió d'Ucraïna "constitueix una greu violació de la llei internacional, inclosa la carta de les Nacions Unides".

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, parlant amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a l'Hotel Grand Prince, durant la cimera del G-7 a Hiroshima.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el president de França, Emmanuel Macron, en una reunió bilateral durant la cimera del G-7 a Hiroshima.
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una reunió bilateral durant la cimera del G-7 a Hiroshima.

Amb tot, la visita de Zelenski ha eclipsat una sessió del G-7 de treball que estava centrada en la Xina. En el comunicat final de la cimera, però, es reclama a la Xina que "pressioni Rússia perquè aturi la seva agressió militar i retiri les seves tropes d'Ucraïna". Els líders del G-7 també denuncien les violacions de drets humans a l'interior de la Xina i les amenaces de Pequín sobre l'illa de Taiwan, a més dels seus intents "unilaterals de canviar l'statu quo" al mar de la Xina.

El text deixa clara la unitat del G-7 a l'hora d'adreçar les seves relacions amb la Xina: disposició a cooperar, especialment en qüestions relatives a la crisi climàtica i el medi ambient, i també a comerciar amb la Xina, però amb l'objectiu comú de "reduir l'excessiva dependència en les cadenes de subministrament crítiques", com la dels materials clau per a la transició energètica. També critiquen la "coerció econòmica" que atribueixen a Pequín, en al·lusió a pràctiques que poden ser considerades xantatges econòmics amb objectius polítics, com la prohibició d'exportacions a països que mantenen relacions estretes amb Taiwan.

Tal com reclamava el Japó, amfitrió de la trobada, l'acord final de la cimera reitera el compromís de les potències amb el desarmament nuclear i la no-proliferació, tot i que no proposa mesures o compromisos concrets de reducció. Els compromisos amb la lluita climàtica són també una reiteració dels que ja existeixen.

Wagner assegura que ha conquerit Bakhmut i Kíiv ho nega

Mentrestant, el líder dels mercenaris russos de Wagner, Ievgueni Prigojin, ha publicat un vídeo aquest dissabte on assegura haver conquerit finalment la totalitat de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, al Donbass. La localitat està en disputa des de fa mesos i el mateix Prigojin ja n'havia anunciat la caiguda diverses vegades en el passat. En els últims dies, de fet, semblava que les forces russes perdien terreny a mesura que l'exèrcit ucraïnès avançava en alguns sectors de la ciutat. Però en les últimes hores la tendència tornava a invertir-se, segons alguns analistes militars.

Tot i això, el govern d'Ucraïna ha sortit de seguida a desmentir l'anunci del cap dels Wagner. Kíiv assegura que Bakhmut encara no ha caigut, tot i que admet que la situació a la ciutat és "crítica", segons la número dos del ministeri de Defensa ucraïnès, Hanna Maliar.

Analistes com Rob Lee, del Foreign Policy Research Institute, deien aquest dissabte al matí que Wagner havia aconseguit prendre la part oest de la ciutat, on havien avançat les tropes ucraïneses en els últims dies. Això deixava les forces de Kíiv arraconades només en la cantonada sud-oest de la ciutat, indicava. Altres analistes, però, explicaven que el Grup Wagner estava retirant els seus homes de Bakhmut per enviar-los al Sudan, on els mercenaris han obtingut un contracte. Segons aquestes fonts, Prigojin hauria decidit deixar només els seus "combatents innecessaris" per "morir a Bakhmut". En tot cas, com sempre, la situació real al camp de batalla és molt difícil de confirmar.

stats