Zelenski denuncia suborns de fins a 15.000 dòlars per no anar al front

Les exempcions mèdiques concedides als centres de reclutament es multipliquen per deu des de la invasió

ARA
2 min
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest dissabte

BarcelonaDesprés d'haver destituït l'11 d'agost passat tots els caps dels centres de reclutament de l'exèrcit regional d'Ucraïna, el president Volodímir Zelenski ha anunciat plans per revisar "un nombre significatiu" d'exempcions mèdiques del servei militar que considera "potencialment molt fraudulentes". La decisió arriba arran de nombrosos casos de presumpta corrupció entre els comissariats militars d'Ucraïna, un cop s'ha confirmat que cobraven entre 3.000 i 15.000 dòlars en suborns per declarar milers de reclutes mèdicament no aptes per anar al front.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski ha assegurat que es revisaran les decisions de la Comissió Mèdica Militar (MMC) relacionades amb els dictàmens de discapacitat i la incapacitat per al servei militar, sobretot les concedides després del 24 de febrer del 2022, quan va començar la invasió russa. També s'analitzaran amb molta atenció els casos en què s'hagi demanat sortir del país.

"Decisions corruptes"

Aquest dimecres, 30 d'agost, les estadístiques presentades al Consell Nacional de Seguretat i Defensa evidenciaven, d'acord amb les paraules del president ucraïnès, "una corrupció generalitzada" als centres de reclutament: “Hi ha exemples de regions on el nombre de persones retirades del registre militar a causa de les decisions de la MMC s'ha multiplicat per deu des del febrer de l'any passat. Queden absolutament clares quines són aquestes decisions. Decisions corruptes". Els nous caps dels centres de reclutament són militars ferits al front, perquè es creu que són menys proclius a acceptar diners a canvi de deslliurar els potencials nous reclutes d'anar al front.

Zelenski també ha assegurat que s'investigaran meticulosament els casos de decisions injustificades i es descobriran les persones en bona forma física que han esquivat el servei des de l'inici de la invasió.

Per combatre la possible irregularitat de les decisions, el govern ucraïnès ha decidit deixar que els metges civils participin en els controls mèdics militars: "Volem que els controls de la Comissió Mèdica Militar es facin als hospitals de tot Ucraïna. Els metges militars i civils haurien de treballar plegats". Una altra de les novetats que vol introduir és la informatització i digitalització del sistema de reclutament: "La gent no hauria d'haver d'esperar en una cua per a les comprovacions de les comissions mèdiques militars o per als resultats. El govern ho ha de solucionar".

stats