Internacional 19/12/2016

L'evacuació dels civils i combatents rebels d'Alep es reprèn a comptagotes

Els autobusos han estat nou hores aturats després de l'atac als vehicles que es dirigien a evacuar els pobles xiïtes de Fuaa i Kafraya en l'intercanvi acordat

Cristina Mas
3 min
L'evacuació d'Alep, un altre cop bloquejada després de la crema d'autobusos als pobles xiïtes

BarcelonaL'evacuació de civils i combatents rebels de l'est d'Alep s'ha reprès a última hora d'aquest diumenge amb comptagotes. Segons els activistes locals, al llarg de la nit han arribat 46 autobusos a la província d'Idlib, sota control rebel, després d'un trajecte de 15 minuts. De mitjana, unes 100 persones viatgen amuntegades en cada vehicle. Encara queden milers de persones atrapades en condicions dramàtiques a la zona de 2,5 quilòmetres quadrats on han quedat arraconats els opositors, per l'ofensiva per aire i terra del règim sirià i els seus aliats, Rússia i l'Iran.

Una cinquantena d'autobusos amb unes 5.000 persones (entre les quals hi havia moltes criatures de menys de 5 anys) van quedar atapades durant més de deu hores al pont de Ramoussa, dins els autobusos, sense aigua ni menjar i sense poder-se aixecar. L'evacuació es va frenar al matí, després que uns encaputxats han cremat autobusos que s'havien enviat als pobles de Fuaa i Kafraya, de majoria xiïta, a la província d'Idlib, que els rebels tenen envoltats i que havien acceptat intercanviar pels civils d'Alep. En el moment de l'atac, els autobusos estaven buits. Cap grup ha reivindicat l'atac, a mans d'homes encaputxats, que s'han referit en termes despectius als xiïtes.

Mapa d'Alep i situació dels pobles de Fua i Kafraya.

Els autobusos eren a Idlib per evacuar la primera tongada de 1.250 persones de Fuaa i Kafraya cap a territori del règim, en l'intercanvi acordat amb l'evacuació en paral·lel de la meitat de la població atrapada a Alep est. D'Alep, però, només n'han sortit unes 8.000 persones, i les evacuacions, anunciades dimarts, són constantment suspeses i hi ha hagut atacs contra els autobusos plens de gent.

Autobusos per a l'evacuació de Fua i Kafraya cremats.
Autobusos esperant l'evacuació a l'Est d'Alep.

Era l'últim intent de fer funcionar l'acord negociat per Turquia i Rússia per permetre l'evacuació de la gent que ha quedat atrapada en un territori de poc més de dos quilòmetres quadrats en què han estat reduïts els rebels d'Alep després de quatre anys de resistència.

L'última versió de l'acord establia l'evacuació de l'est d'Alep a canvi de 4.000 persones dels pobles de Kafraya i Fuaa, partidaris del règim. També es preveia l'evacuació de 1.500 combatents, malalts i ferits de les poblacions de Madaya i Zabadani, a la província de Damasc, que estan sota setge de l'exèrcit sirià des de fa quatre anys.

Faccions rebels dins d'Alep han condemnat l'atac als autobusos de Fuaa i Kafraya en un comunicat: "Ha estat una acció d'individus irresponsables". I criden "totes les parts rellevants a la zona a aturar aquestes accions i prendre les mesures necessàries".

Segons Mahmoud al-Idlibi –un activista d'Idlib–, institucions i grups rebels han intervingut "immediatament per controlar la situació" i ha explicat que la resta d'autobusos han pogut entrar a les dues poblacions i començar l'evacuació.

Comandants de grups rebels, com Saleh Tahhan, de l'islamista Ahrar al-Sham, una de les principals faccions que s'oposen a Al-Assad, han condemnat l'atac en un tuit.

"Tenim germans i germanes a Alep i Madaia. Si els intercanviem per aquests 'rafidah' [un terme despectiu contra els musulmans xiïtes] no hi ha res de dolent en això, i no hem de perdre el temps amb aquests actes infantils", diu la piulada.

El xeic salafista Abdullah al-Muhaysini, de Jabat Fatah al-Sham, l'antic Front al-Nusra que va trencar fa uns mesos amb Al-Qaida, ha qualificat la crema dels autobusos com a "inacceptable".

Mentrestant, els missatges que imploren l'evacuació d'Alep est es repeteixen a les xarxes socials. Segons l'Aleppo Media Center, que gestionen activistes contra Al-Assad per explicar el que passa dins la zona rebel des de fa més de quatre anys, ha mort un home malalt de 26 anys mentre esperava que arribessin les ambulàncies. Fa dos dies que hi ha milers de persones a la intempèrie esperant l'evacuació, sota un fred intens i sense ningú que pugui distribuir aigua i aliments.

stats