MEMÒRIA HISTÒRICA
Internacional 03/09/2017

Evacuació massiva a Frankfurt

La desactivació d’una bomba del 1945 obliga a desallotjar 60.000 persones

A. M.
2 min
Ambulàncies preparades ahir per traslladar pacients d’un dels hospitals de Frankfurt que van haver de ser evacuats perquè entraven al radi d’abast de la bomba.

BarcelonaUnes obres al barri de Westend, situat a l’oest de Frankfurt, van deixar al descobert dimarts una bomba britànica de la Segona Guerra Mundial. L’artefacte, del tipus HC-4000, està carregat amb 1,4 tones d’explosiu. La seva desactivació, programada per a aquest matí, ha obligat les autoritats alemanyes a desallotjar aquest cap de setmana més de 60.000 persones en un radi d’un quilòmetre i mig. Es tracta de l’operatiu d’aquestes característiques més gran que es du a terme al país des de fa 70 anys i es preveu que duri 12 hores.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats han assegurat que fins que no comenci el pla de desactivació els veïns no corren perill, i ahir els van començar a traslladar a refugis situats en una zona segura on podien passar el dia. Els museus de la ciutat seran gratuïts tot el cap de setmana perquè els afectats puguin passejar-hi si volen. Entre els evacuats hi ha pacients de dos hospitals que han hagut de ser traslladats a altres centres sanitaris, segons informa l’agència Efe. Alguns són nadons i també hi ha pacients de la unitat de cures intensives. Dins el radi d’abast de la bomba també s’hi troba un edifici del banc central d’Alemanya on s’emmagatzemen les reserves d’or de la meitat del país, la Universitat de Frankfurt i el passeig comercial del centre de Frankfurt.

Helicòpters de la policia sobrevolaran la zona amb càmeres tèrmiques per assegurar que no hi quedi cap resident abans de començar les tasques de desactivació. Fonts policials també van informar ahir que protegirien les cases i apartaments desallotjats per evitar robatoris.

Un país minat

Tot i que fa més de 70 anys del final de la Segona Guerra Mundial, a Alemanya se segueixen localitzant cada any aproximadament unes 2.000 tones de bombes sense explotar. Moltes, soterrades a pocs metres, són descobertes durant obres i moviments de terres. El país s’ha acostumat a les evacuacions que comporta la desactivació dels artefactes, però mai són de tanta rellevància com la d’avui.

Fins ara, la més destacada havia sigut a Augsburg, el desembre del 2016. Llavors, 54.000 persones van haver de sortir de la zona després que es localitzés una bomba que datava del 1945, també britànica. A principis d’aquesta setmana, la desactivació d’un altre explosiu va obligar a tancar un dels aeroports de Berlín. Una vintena de vols van haver de desviar-se.

Es calcula que a Alemanya encara queden unes 250.000 bombes de la Segona Guerra Mundial sense explotar, llançades entre el 1939 i el 1945. Només a Berlín n’hi hauria unes 3.000. És una problemàtica tan integrada al país que s’ha creat una unitat que es dedica exclusivament a aquesta tasca. Els tècnics desactiven una bomba cada dues setmanes i calculen que ho seguiran fent durant dècades.

stats