Internacional 17/08/2018

L’exjugador de criquet Imran Khan, escollit nou primer ministre del Pakistan

L'oposició, que ha intentat frenar l'elecció, ha acabat votant dividida

Ara
1 min
Un ciutadà paquistanès mira per televisió l'elecció d'Imran Khan, en una botiga al costat d'un mercat de Karachi

BarcelonaL'exestrella del criquet Imran Khan ha sigut escollit aquest divendres com a nou primer ministre del Pakistan per l'Assemblea Nacional (cambra baixa), tres setmanes després que el seu partit, el Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI), guanyés les eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Khan, de 65 anys, ha obtingut el suport de 176 dels 342 diputats que formen la cambra baixa, molt per sobre dels 96 del seu principal rival, el líder de la Lliga Musulmana del Pakistan (PML-N), Shehbaz Sharif. Khan s'ha imposat gràcies al suport de diversos partits minoritaris que han sumat els seus escons als 158 del PTI. Khan serà investit demà pel president del país, Mamnoon Hussain.

L'anunci de l'elecció de Khan ha tingut lloc enmig de protestes dels diputats opositors, que han paralitzat la sessió d'investidura per denunciar el suposat frau electoral comès durant les eleccions del 25 de juliol. Malgrat això, els partits que s'hi oposaven no han aconseguit posar-se d'acord amb el Partit Popular del Pakistan (PPP) de Bilawal Bhutto, que s'ha abstingut a la votació, per votar Sharif com a primer ministre.

L'exjugador es va imposar als comicis del passat 25 de juliol amb la promesa de fer "un nou Pakistan", de lluitar contra la corrupció i de millorar la vida dels pobres. Durant anys Imran Khan havia intentat, sense èxit, aconseguir el lideratge d’aquesta república islàmica, que fa temps que lluita contra la pobresa, l’extremisme, l’estancament econòmic i la inestabilitat. Però aquesta vegada Khan ha trobat un aliat molt poderós per accedir al poder: l’exèrcit del Pakistan.

Aquesta és la segona vegada en la història del país que un govern acaba un mandat electoral complet i dona pas a un de nou. El Pakistan ha estat governat per dictadures militars la meitat dels seus 71 anys d'història.

stats