Internacional 14/06/2019

El judici d'extradició d'Assange als EUA començarà el 25 de febrer

El fundador de Wikileaks pot ser condemnat a fins a 175 anys de presó

Ara
2 min
Alguns ciutadans s'han concentrat davant dels jutjats de Westminster per donar suport a  Assange

BarcelonaEl judici d'extradició als Estats Units del fundador de Wikileaks, Julian Assange, detingut al Regne Unit a l'abril, començarà el 25 de febrer del 2020. El periodista australià, de 47 anys, s'enfronta a 18 nous càrrecs, entre els quals hi ha el d'espionatge i el de publicació de documents altament classificats.

En una breu audiència preliminar celebrada avui, Assange ha assegurat que la plataforma Wikileaks "no és res més que un mitjà de comunicació", i ha denunciat que "estan en joc 175 anys" de la seva vida, en referència a la pena a què pot ser condemnat.

En representació de la justícia nord-americana, l'advocat Ben Brandon ha explicat aquest divendres davant dels magistrats de Westminster, a Londres, que el cas d'Assange "té relació amb una de les cessions d'informació confidencial més importants en la història dels Estats Units".

L'advocat encarregat de la defensa del periodista, Mark Summers, ha denunciat que el judici que afecta el seu client representa "una agressió frontal i atroç" contra la llibertat de premsa.

Washington demana l'extradició de l'activista per haver conspirat per interceptar ordinadors del Pentàgon. El mes passat un jurat de Virgínia (EUA) va presentar 18 nous càrrecs contra el periodista, que se sumen als d'espionatge i de publicació de documents altament classificats. Sumant totes les penes que li reclamen, Assange podria ser condemnat a fins a 170 anys entre reixes, segons afirma el diari nord-americà 'The Washington Post'.

Assange rebutja la seva extradició

El 2 de maig, en una vista preliminar, el periodista va rebutjar la seva extradició als Estats Units assegurant que ell només havia apostat per un periodisme "que ha protegit la vida de moltes persones".

Un dia abans un altre tribunal britànic l'havia condemnat a una pena de 50 setmanes de presó per haver-se refugiat a l'ambaixada de Londres l'any 2012, quan Suècia demanava la seva extradició per un presumpte delicte d'agressió sexual.

Precisament avui l'equip d'advocats de l'australià ha revelat que Assange recorrerà davant la Cort d'Apel·lacions contra la condemna de 50 setmanes de presó, tot i que no han assenyalat quan ho faran.

stats