Internacional 21/01/2017

Marine Le Pen diu que el 2017 serà "l'any del despertar dels pobles d'Europa"

La ultradreta europea es reuneix a Alemanya en un acte de complicitat en un any electoral clau per a les seves aspiracions

Isaac Lluch
3 min
Marine Le Pen somriu mentre Geert Wilders fa un selfie en el tancament del congrés de les formacions d'ultradreta.

HamburgJust l'endemà que Donald Trump assumís la presidència dels Estats Units a Washington, els líders populistes de dretes d'Europa han buscat plegats a Coblença, a l'oest d'Alemanya, l'escenari per fer campanya de cara a les pròximes eleccions als seus països. No es tractava tant de fer política concreta com de mostrar-se simbòlicament com a amics i còmplices en el rebuig a la Unió Europea, més enllà de les diferències dels seus programes i de l'interès a aixecar fronteres.

El congrés del grup Europa de les Nacions i la Llibertat del Parlament Europeu va reunir per primer cop la francesa Marine Le Pen, l'holandès Geert Wilders i l'alemanya Frauke Petry, i va ser contestat per milers de manifestants que van respondre a la convocatòria de diversos sindicats, partits polítics, esglésies i associacions progressistes.

Segons la policia de Coblença, unes 3.000 persones s'hi van reunir per protestar contra la trobada populista. Una xifra que triplica la dels assistents al congrés. Entre els manifestants hi havia el vicecanceller socialdemòcrata alemany, Sigmar Gabriel, que va ser increpat per radicals d'esquerra.

Interactiu de l'extrema dreta europea

Després del Brexit i el triomf de Trump, "el 2017 serà el del despertar dels pobles d'Europa Central", ha consignat, en la seva primera visita a Alemanya, Marine Le Pen, la líder del Front Nacional (FN) que aspira a ser presidenta a França aquest any.

També Wilders surt com a favorit en les eleccions holandeses al març i, per descomptat, Petry està ansiosa de dirigir Alternativa per a Alemanya (AfD) al Bundestag. "Cal un canvi espiritual i moral", s'ha engrescat a dir qui vol presentar-se com a candidata a la cancelleria en les eleccions del 24 de setembre. Aquestes paraules ja les va fer servir l'excanceller democratacristià Helmut Kohl fa més de 30 anys. No en va, l'AfD vol esgarrapar el màxim de vots a la dreta de la CDU que presideix la cancellera Angela Merkel.

Petry, criada en el règim de l'extinta RDA, ha retret al govern alemany i a la Unió Europea la submissió dels ciutadans a "una rentada de cervell que és més intel·ligent que l'antiga propaganda socialista". Segons la líder de l'AfD, amb aquesta mena de manipulació que posen en pràctica Berlín i Brussel·les, "la llibertat de l'individu i els guanys culturals dels estats europeus queden amenaçats".

El congrés de Coblença l'ha organitzat el marit de Petry i president de l'AfD al Rin del Nord - Westfàlia, Marcus Pretzell, durament criticat per haver negat l'acreditació a periodistes de les televisions públiques ARD i ZDF i dels diaris 'Spiegel', 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' i 'Handelsblatt', entre d'altres.

"Les solucions als problemes europeus són en aquesta sala. Els pròxims caps de govern són aquí", ha pregonat Pretzell en obrir el congrés.

Quan Marine Le Pen ha pres la paraula no ha dubtat a criticar Merkel i denunciar que "la política d'immigració és una catàstrofe". La líder ultradretana francesa ha dit també que "l'euro no ens connecta, sinó que ens encadena. Cada país ha de tenir el dret de sortir de la unió monetària".

El nacionalisme i el rebuig a la UE i al multiculturalisme també ha estat compartit per Matteo Salvani, de la Lliga Nord italiana, Harald Vilimsky, del Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ), i Wilders, del Partit de la Llibertat d'Holanda (PVV), que ha assegurat que els partits establerts "fomenten la islamització" i que com a conseqüència d'això hi ha dones que "tenen por de mostrar els cabells rossos". "Ahir [divendres] va ser Amèrica, avui Coblença i demà una nova Europa", ha afirmat Wilders, mentre concloïa que "Europa necessita Frauke [Petry] en comptes d'Angela [Merkel]".

stats