Internacional 22/05/2018

Zuckerberg , sobre l'escàndol de l'ús de dades personals dels usuaris: "Va ser un error i ho sento"

El fundador de Facebook dona explicacions al Parlament Europeu, però no convenç

Laia Forès
3 min
El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, avui a l'Eurocambra.

Brussel·lesEl director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, no ha covençut els eurodiputats aquest dimarts amb les seves explicacions sobre l'escàndol de l'ús de dades personals. El fundador de la xarxa social ha comparegut davant els presidents dels grups polítics del Parlament Europeu, en una reunió a Brussel·les, però ha ofert poques respostes i ha resolt pocs dubtes sobre les iniciatives que Facebook ha pres per evitar que es torni a repetir un escàndol com el de Cambridge Analytica

Zuckerberg, com ja va fer al Senat a i la Cambra de Representants dels Estats Units, ha demanat obertament disculpes als usuaris de la xarxa social i ha admès que Facebook no havia pres les mesures necessàries per evitar l'ús fraudulent de les dades i les interferències de la xarxa social en processos electorals. "Va ser un error i ho sento", ha dit Zuckerberg.

Les dades personals de 87 milions d'usuaris de la xarxa social –almenys 2,7 milions són europeus– van acabar a les mans de la consultora política Cambridge Analytica el 2014, la mateixa que va treballar per a la campanya de Donald Trump.

Dades i interferències electorals

"El cas de Cambridge Analytica és aïllat o és la punta de l'iceberg?", li ha preguntat el líder del grup del Partit Popular, Manfred Weber. Zuckerberg no ha respost directament i s'ha limitat a explicar que Facebook està investigant totes les aplicacions que tenien accés a les dades d'usuaris per veure si hi ha altres casos d'ús fraudulent d'aquestes dades. "És una feina que portarà mesos", ha advertit.

Davant les interferències electorals que es puguin dirigir des de Facebook, el seu màxim responsable ha assgurat que evitar-les de cara a les europees dl 2019 "és una de les nostres màximes prioritats" i que ja s'està treballant amb aquest objectiu. "D'aquí exactament a un any 400 milions d'europeus votaran i volem que el vot sigui veritablement lliure", ha dit Zuckerberg.

El fundador de Facebook tampoc ha aclarit com ho farà per complir amb el nou reglament de protecció de dades personals que entra en vigor aquest divendres i que obligarà la companyia a complir amb unes normes davant dels usuaris europeus inexistents als Estats Units. "Vostè ha dit que respectarà l'esperit de la norma. Això què vol dir exactement?", li ha etzibat la presidenta del grup de de l'Esquerra Unitària Europea (GUE), Gabriele Zimmer. Però Zuckerberg tampoc ha donat una resposta concreta a la pregunta.

De fet, els eurodiputats s'han queixat del format de la compareixença, que ha faciltat que el director executiu de Facebook només respongués a allò que volia. En comptes de respondre les preguntes d'una en una, els eurodiputats han hagut de formular-les un rere l'altre i després Mark Zuckerberg ha tingut uns minuts per repsondre a la trentena de preguntes.

Pressions de l'Eurocambra

El Parlament Europeu feia temps que demanava la compareixença del fundador i màxim responsable de Facebook per donar explicacions per l'ús indegut de dades. En un principi Zuckerberg havia planejat enviar-hi un altre directiu, però finalment la pressió va fer que fos ell en persona qui viatgés fins a Brussel·les.

Però la victòria de l'Eurocambra és només una victòria a mitges: el fundador de la companyia no s'ha sotmès a les preguntes dels eurodiputats en sessió plenària –com havien demanat alguns grups polítics– sinó que compareix només davant els líders dels grups del Parlament.

La sessió havia de ser a porta tancada però les intenses queixes d'eurodiputats han fet efecte i la reunió es retransmetrà en directe per internet i per la televisió de la Comissió Europea, EBS. Segons va anunciar dilluns el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, va ser Zuckerberg qui va "acceptar" la petició de restransmetre la sessió. "Li dono les gràcies pel respecte que ha demostrat al Parlament Europeu", va dir Tajani.

stats