Revelacions de The Guardian
Internacional 17/01/2012

La família reial britànica vol un iot de 72 milions d'euros

El projecte s'ha de finançar amb fons privats, però la premsa ha filtrat cartes d'alts funcionaris partidaris de posar-hi diner públic com a "regal" a la reina per al Jubileu de Diamants

Ara
2 min
La reina Isabel d'Anglaterra en el seu discurs de Nadal. AFP

BarcelonaLa família reial britànica es prepara per rebre un gran regal amb motiu de l'any del Jubileu del Diamant de la reina Isabel II, en què es commemora el 60è aniversari del seu regnat. Es tracta d'un iot que costarà uns 72 milions d'euros, un projecte que ha generat una forta polèmica al país en el context de la crisi actual. Tot i que en principi ha de comptar només amb finançament privat, alguns ministres han dit que hauria de considerar-se un regal de la nació a la reina. A més, hi ha associats els costos de manteniment i seguretat, que s'hauran de cobrir amb diner públic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El iot compta, segons explica aquest dimecres el diari The Guardian, amb el suport del primer ministre, David Cameron. Fins ara ja s'han recaptat uns deu milions de lliures (12 milions d'euros) entre "líders financers" al Canadà, a més d'una donació privada anònima de 5 milions de lliures (6 milions d'euros). La prestigiosa llibreria Foyles s'ha ofert a fer una donació de 600.000 euros per a la biblioteca del luxós vaixell, que a més d'acollir la família reial en ple, podrà tenir també una funció "d'universitat del mar", per a formació i activitats de recerca.

Cameron s'ha apuntat a la idea malgrat les crítiques contra el govern, que l'acusen de no respondre a les prioritats econòmiques del país. El diari britànic ha publicat diverses cartes filtrades del secretari d'educació, Michael Gove, en què plantejava el finançament públic com a primera opció per construir el vaixell. El secretari d'educació va proposar també que els alumnes de totes les escoles contribuïssin al projecte comprant un recordatori. Gove ho nega. Fonts del ministeri també han revelat la preocupació de Gove perquè la celebració del Jubileu quedi deslluïda pels Jocs Olímpics de Londres.

stats