EUROCAMBRA
Internacional 04/06/2019

Farage es nega a aclarir el finançament del seu partit a l'Eurocambra

Acusen el seu partit d'haver obtingut 450.000 lliures il·legalment del milionari Arron Banks

i
Júlia Manresa
2 min
Farage té 24 hores per aclarir l’origen de les seves finances

Brussel·lesFa dues setmanes una investigació de la cadena britànica Channel 4 posava Nigel Farage, el líder del Partit del Brexit, sota la lupa mediàtica per presumpte finançament irregular. El partit de Farage hauria obtingut finançament il·legal (450.000 lliures) del milionari Arron Banks després del referèndum del Brexit, uns diners que l’eurodiputat antieuropeista no hauria declarat, com exigeix el codi de conducta dels parlamentaris.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aleshores l’eurodiputada britànica Catherine Bearder va demanar per carta al president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, que s’obrís una investigació sobre el finançament del partit de Farage, que va guanyar les europees al Regne Unit. I així va ser: ahir, el comitè encarregat d’aquesta investigació va concedir a Farage 24 hores per acudir-hi i donar explicacions en relació a aquestes acusacions per intentar començar a resoldre el cas abans de la primera sessió plenària europea, el 2 de juliol, però el mateix polític britànic va rebutjar-ho obertament.

Malgrat que des del comitè que vetlla per la conducta correcta dels eurodiputats no es va confirmar aquesta decisió, va ser el mateix Farage qui va explicar que només li havien concedit 24 hores per assistir a la reunió en què, com dicta el procediment, s’ha d’establir una data de compareixença del parlamentari en qüestió abans de començar a prendre decisions. Però per a Farage el comitè és un jurat de part, sense credibilitat, segons va afirmar en declaracions recollides per diversos mitjans britànics, i té clar que “el comitè faria millor d’utilitzar el temps investigant el malbaratament de diners públics per part de reconeguts eurodiputats”.

Des de l’Eurocambra recorden que la penalització al final del procés ha de ser delimitada pel president de l’Eurocambra, però les sancions no són especialment severes, ja que consisteixen principalment en impedir que l’eurodiputat tingui càrrecs de responsabilitat, per exemple.

stats