Internacional 27/01/2015

Fidel Castro beneeix el desgel però manté la desconfiança en la política nord-americana

L'expresident cubà trenca el seu silenci amb una carta a universitaris

Efe
2 min
Castro, el gener del 2014 en la seva darrera aparició pública. AFP

L'HavanaL'expresident cubà Fidel Castro s'ha pronunciat per primera vegada sobre el restabliment de relacions entre l'illa i els Estats Units per afirmar que desconfia de Washington, encara que no rebutja la negociació per al desglaç amb el seu històric enemic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No confio en la política dels Estats Units ni he intercanviat cap paraula amb ells, sense que això signifiqui, ni de bon tros, un rebuig a una solució pacífica dels conflictes", ha indicat Fidel en un missiva dirigida als estudiants de la Universitat de l'Havana.

Amb aquest missatge, el líder de la revolució cubana trenca el seu silenci sobre la nova etapa amb l'administració nord-americana, una reacció que arriba quaranta dies després de l'històric anunci del 17 de desembre sobre la normalització de relacions de dos països enfrontats des del 1961. A més, també fa callar els rumors insistents que es troba molt malalt, alimentats per la seva absència de la vida pública en l'últim any.

"Defensarem sempre la cooperació i l'amistat amb tots els pobles del món, i entre ells, els dels nostres adversaris polítics", ha assenyalat en aparent suport al diàleg amb Washington.

L'exmandatari ha fet aquests comentaris en una missiva enviada als alumnes de la Universitat de l'Havana que va ser llegida pel president de la Federació d'Estudiants Universitaris (FEU), Randy Perdomo, durant un acte en aquest centre acadèmic en vigílies del 162è natalici del pròcer independentista José Martí.

La lectura de la carta ha estat transmesa íntegrament al final del noticiari de la televisió cubana.

Fidel Castro, de 88 anys i retirat del poder des del 2006 per una malaltia, no apareix en públic des del gener del 2014, i les seves últimes fotografies es van divulgar a l'agost, poc després del seu aniversari, amb motiu d'una visita que li va fer el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

El seu silenci sobre el gir diplomàtic dels Estats Units va tornar a disparar fa unes setmanes els rumors sobre el seu estat de salut.

Abans del missatge divulgat aquest dilluns, Fidel Castro va enviar el 12 de gener una carta a l'exfutbolista Diego Armando Maradona, que va estar a Cuba aquesta setmana per gravar dos programes del seu espai esportiu, 'De Esquerrana'.

Els comentaris de l'expresident cubà sobre la nova etapa entre Cuba i els Estats Units es produeixen dies després de finalitzar la primera ronda de converses oficials entre els dos països, un diàleg que es va celebrar a l'Havana fa una setmana.

stats