En breu
Internacional 08/10/2012

Les Filipines arriben a un acord històric amb els rebels musulmans

Ara
1 min
Les Filipines arriben a un acord històric amb 
 Els rebels musulmans

BARCELONA40 anys de conflicte i 120.000 morts

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern filipí i els rebels musulmans del sud del país, organitzats en el Front Moro Islàmic d'Alliberament, han arribat a un històric acord de pau. El president filipí, Benigno Aquino, va anunciar ahir un acord per posar fi a 40 anys d'un conflicte en què han mort 120.000 persones i que ha paralitzat l'economia.

L'acord, molt esperat, es basa en un pla per constituir una nova regió autònoma, Bangsamoro (literalment poble moro ), a Mindanao, la regió del sud del país, de majoria musulmana. I estableix el 2016 com a termini, coincidint amb la fi del mandat d'Aquino. Bangsamoro tindrà més autonomia que l'actual Regió Autònoma del Mindanao Musulmà, i inclourà un important sector del sud de l'illa de Mindanao, la segona més important de l'arxipèlag filipí.

Bangsamoro, nova entitat política

"Aquest acord crea una nova entitat política que es mereix un nom que simbolitza i honora les lluites dels nostres avantpassat a Mindanao i reconeix la història i el caràcter d'aquesta part de la nostra nació", va dir Aquino en un missatge televisat.

El pacte, assolit a les converses de Kuala Lumpur -la capital de Malàisia, mediador en el conflicte-, preveu crear una comissió de transició de 15 membres, que han de redactar una llei de creació de la nova entitat per substituir l'actual autonomia. L'autonomia i la seva jurisdicció es determinaran mitjançant un referèndum. La nova entitat tindrà més poder polític i econòmic i més capacitat fiscal.

stats