Internacional 27/03/2014

Filipines i el grup armat Front Moro d'Alliberament Islàmic signen la pau després de 30 anys de lluita fratricida

No obstant altres grups musulmans ja han anunciat que no donen suport el pacte

Efe
2 min

BangkokEl Govern de Filipines i la guerrilla del Front Moro d'Alliberament Islàmic (FMAI) han signat aquest dijous la pau després de 30 anys de lluita fratricida, a canvi de la creació d'una regió autònoma musulmana al sud del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No permetré que tornin a prendre-li la pau al meu poble", ha promès el president de Filipines, Benigno Aquino, en el discurs que va precedir a la signatura dels documents davant més de mil convidats al recinte a la residència de els caps d'Estat filipins a Manila, en un acte retransmès per televisió.

L'acte ha estat presidit pel mandatari filipí, el cap del grup armat musulmà, Murad Ebrahim, l'assessora de la Presidència filipina en el procés de pau, Teresita Deles, i el primer ministre de Malàisia, Najib Razak, el país ha exercit de mediador.

La cap de l'equip negociador del Govern filipí, Miriam Coronel-Ferrer, i el negociador principal del FMAI, Mohager Iqbal, han rubricat els documents, cinc pàgines que inclouen els acords principals assolits des de 1997, quan va començar el diàleg.

Creació d'una regió autònoma musulmana

"Avui celebrem la victòria del bangsamoro (terra o poble musulmà) i del poble filipí", ha manifestat Murad al seu torn, que, a més, ha assegurat que l'acord recull les aspiracions genuïnes del poble musulmà.

El FMAI ha renunciat a la creació d'un Estat islàmic al sud de les Filipines per l'establiment d'una regió autònoma el 2015 que es dirà Bangsamoro.

"Avui abracem la pau (...) No més guerres, no més evacuats, no més injustícia, no més pobresa. Ja està bé! Estem cansats. Comença una nova albada", ha indicat Deles, qui va inaugurar el torn d'intervencions.

El primer ministre de Malàisia ha distingit l'"acte de coratge" d'uns dirigents que han tingut en ment les generacions futures, i ha dit que el seu país pot ajudar a Bangsamoro en el desenvolupament de les infraestructures, l'educació, l'agricultura i altres sectors.

La signatura de l'Acord Complet del Bangsamoro, el nom oficial del pacte, obre la via a un procés legislatiu i judicial per establir la promesa regió autònoma.

Diferents comunitats i organitzacions musulmans de Filipines també van expressar el seu suport a aquesta pau. No obstant això, alguns grups islàmic, com els Lluitadors per la Llibertat Islàmica de l' Bangsamoro, la facció del Front Moro d' Alliberament Nacional (FMLN) que lidera Nur Misuari o els terroristes d'Abu Sayyaf, s'oposen a un acord que no ha comptat amb ells i han anunciat que continuaran la lluita armada.

Entre 100.000 i 150.000 persones han mort al sud de Filipines a causa de la lluita fratricida amb els musulmans.

stats