Internacional 20/09/2012

El 'Financial Times' pronostica un ascens "imparable" de l'independentisme si Rajoy no cedeix

L'editorial del diari britànic diu que l'atzucac actual suposa una "emergència nacional"

Ara
2 min
ft

BarcelonaEl 'Financial Times' pronostica un ascens de l'independentisme a Catalunya si aquest dijous el president del govern espanyol no cedeix a les aspiracions catalanes. Diu l'editorial del diari britànic: "Rajoy es reunirà avui amb Artur Mas, el president del govern autònom de Catalunya. Si no fa cap gest convincent cap a les demandes catalanes, el separatisme es tornarà imparable, digui el que digui el rei".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'editorial es titula "El discurs del rei", i se centra en el missatge web del monarca d'aquest dimarts després de la gran manifestació independentista de l'Onze de Setembre i dels moviments de fitxa d'Artur Mas arran de la marxa. El diari parla de "crisi constitucional en potència" i diu que suposa una "emergència nacional" que equipara amb la crisi financera, la recessió i l'elevada taxa d'atur espanyola.

Diu el rotatiu: "La crida del rei d'Espanya a la unitat nacional per superar la profunda crisi del país suposa tot un esdeveniment. L'última vegada que el rei Joan Carles va intervenir tan obertament a la política espanyola va ser per frustrar un intent de cop d'estat contra la jove democràcia emergent de la dictadura de Franco el febrer del 1981".

"El rei Joan Carles té raó en referir-se a la Transició. Per abordar la situació d'emergència actual, Espanya necessita un acord multipartit com els pactes de la Moncloa del 1977 que van traçar el camí cap a la democràcia", afegeix. El 'Financial Times' deixa clar, però, que a qui correspon trobar una solució a l'atzucac actual és al president espanyol. "La monarquia s'ha vist esquitxada pels escàndols, i el rei intenta aportar el lideratge que l'actual govern de Mariano Rajoy sembla incapaç de mostrar", afegeix.

I conclou: "Tot i obtenir una majoria absoluta en les eleccions generals de novembre, Rajoy i el Partit Popular han preferit governar per decret, menyspreant la necessitat d'arribar al consens o no informant tan sols com procedeix l'opinió pública. El mateix president parla en comptades ocasions, ja sigui en públic, al Congrés o a la premsa. Inicialment va aplicar valuoses reformes, com la de la legislació laboral, però sovint sembla un oportunista que no sap escollir el moment adequat".

stats