Internacional 31/10/2016

Les forces iraquianes ja són als límits de Mossul

Fa dues setmanes van llançar l'ofensiva final per recuperar la ciutat iraquiana, en mans de l'Estat Islàmic

Ara
2 min
Efectius de les forces que lluiten contra l'Estat Islàmic a l'Iraq, en una operació militar.

BarcelonaLes tropes que lluiten contra l'Estat Islàmic (EI) a l'Iraq han avançat aquest dilluns fins a la perifèria nord i est de Mossul, i estan a punt per lliurar la batalla final que decidirà en mans de qui queda la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La fita s'assoleix dues setmanes després que una aliança de forces militars -que inclou 35.000 efectius de l'exèrcit iraquià, guerrillers kurds peixmergues, milícies xiïtes amb més de 100.000 voluntaris, milícies sunnites entrenades pels EUA, forces kurdoiranianes separatistes, forces turques i tropes d'una coalició internacional liderada per Washington- llancessin una ofensiva per recuperar la ciutat, sota control de l'EI des del 2014. La coalició ha avançat lentament però sense pausa als fronts est, nord i sud.

El poble de Bazauia, pres fa poques hores després de durs enfrontaments, és l'últim abans d'arribar als límits de Mossul, de manera que les tropes de la coalició ja estan preparades per a l'últim assalt i avancen cap a la ribera del riu Tigris, al nord i a l'est de la perifèria de la ciutat.

Aquest dilluns també han estat alliberades dues localitats al sud-oest, Tobruq i Tahraua.

Ara, la pròxima passa de les forces iraquianes és controlar la zona industrial, situada a uns dos quilòmetres del barri de Kukyeli, el primer dels districtes de Mossul.

Batalles guanyades

Fins ara, en el que ha sigut una primera fase de l'operació militar, s'han recuperat desenes de pobles als voltants de Mossul amb l'objectiu d'envoltar la ciutat i tallar les vies de fugida dels combatents jihadistes, especialment cap a l'oest, en direcció a Síria.

El front oest, precisament, va ser bloquejat aquest dissabte per les milícies progovernamentals xiïtes, que han desplegat a la zona uns 15.000 efectius i han controlat més de deu localitats al front de batalla occidental.

D'altra banda, les tropes terrestres compten amb el suport aeri dels Estats Units, que ha realitzat 1.252 bombardejos contra l'EI des de l'inici de la batalla de Mossul.

stats