Polèmica a França per la negativa d'un alcalde a enterrar el nadó d'una família gitana

La família, d'origen romanès, viu acampada de forma il·legal al municipi

La negativa de l'alcalde de Champlan a enterrar al cementiri de la localitat el nadó mort d'una família gitana romanesa acampada de forma il·legal al municipi ha provocat indignació en cercles polítics. En el seu compte de Twitter, el primer ministre Valls ha denunciat la decisió adduint que "negar la sepultura a un nen per raó del seu origen és una injúria a la seva memòria, al que és França".

Ileana, la mare del nadó, nascut el passat mes d'octubre i mort la matinada del dia de Sant Esteve d'una mort sobtada, ha declarat al diari 'Le Parisien' no entendre la postura del consistori. "No demanem res per a nosaltres. Ni tan sols hem sol·licitat a l'Ajuntament que ens accepti. Només volem enterrar la nostra nena, que pujarà al cel". La dona, de 35 anys, viu amb una trentena d'altres famílies gitanes romaneses en una zona de la perifèria de Champlan, propera a l'aeroport parisenc d'Orly.

Segons 'Le Parisien', Leclerc va justificar el seu rebuig a vendre una concessió a les organitzacions que estaven disposades a pagar l'enterrament de la nena gitana, Maria Francesca, amb l'argument que "tenim poques places disponibles" i que "es dóna prioritat als que paguen els seus impostos localment". Aquest diumenge, després d'haver estat gairebé dos dies il·localitzable mentre la polèmica pujava de to, l'alcalde conservador ha denunciat "una mascarada de desinformació", i ha aasegurat que "mai" es va oposar a la inhumació de la nena al cementiri de la seva ciutat. L'alcalde remarca que els seus subalterns no van entendre les seves ordres, unes explicacions que no han convençut el primer ministre socialista, i que podrien derivar en l'obertura d'una investigació per part del Defensor dels Drets de França, Jacques Toubon.

Maria Francesca serà finalment enterrada aquest dilluns a Wissous, una localitat a set quilòmetres de Champlan, l'alcalde de la qual, el conservador Richard Trinquier, ha considerat que el que havia passat amb aquesta família "no és acceptable, no és humà".