JORNADA ELECTORAL
Internacional 29/04/2019

296 funcionaris moren comptant vots a Indonèsia

Han mort a causa del cansament fins a l’extenuació provocat per les llargues jornades de recompte de vots

J.c.m.
2 min
Personal electoral traslladant les urnes dels comicis a Indonèsia.

Barcelona“És cert que la feina dura mai ha matat ningú”, va dir Ronald Reagan, l’expresident dels Estats Units, el 1987. Doncs res més lluny de la realitat, i és que a Indonèsia almenys 296 treballadors públics han mort a causa de la fatiga, és a dir, el cansament fins a l’extenuació provocat per les llargues jornades de recompte de vots de les eleccions nacionals celebrades el 17 d’abril passat. “Estaven extenuats perquè van haver d’assumir les seves responsabilitats en alguns casos durant més de 24 hores”, va informar a l’agència Efe el portaveu de la Comissió Electoral, Arief Priyo Susanto. Però no són els únics afectats: també hi ha 2.151 persones que han emmalaltit després d’estar més d’un dia comptant paperetes a mà o fent tasques de supervisió en els 800.000 col·legis electorals del país.

Les víctimes del recompte han estat batejades com “herois de les eleccions indonèsies” o “màrtirs de la democràcia” a les xarxes socials, on molts electors han volgut homenatjar els treballadors al mateix temps que criticaven les autoritats per imposar una jornada electoral que, van assegurar, frega l’esclavisme. De fet, les mateixes autoritats han reconegut les deficiències en la metodologia del recompte: “Hi ha hagut massa víctimes. Les eleccions van ser massa complicades. Espero que en el futur puguem utilitzar un altre mètode per evitar que els treballadors emmalalteixin o perdin la vida”, ha dit Susanto.

Massa eleccions alhora

El govern va decidir celebrar per primera vegada en la història les eleccions presidencials, les legislatives i les regionals de manera conjunta i el mateix dia, amb l’objectiu d’estalviar diners. Indonèsia és el quart país més poblat del món i té uns 193 milions d’electors, que han dipositat fins a cinc paperetes cadascú en unes eleccions en què es va registrar un 80% de participació. Això vol dir que s’han hagut de comptar fins a 772 milions de vots.

La Comissió Electoral ha informat que indemnitzarà les famílies de les víctimes mortals del recompte amb 36 milions de rúpies (o sigui, uns 2.270 euros). De moment, però, continua sense saber-se el resultat de les eleccions: està previst que es faci públic el pròxim 22 de maig.

stats