Internacional 24/03/2014

El G-7 deixa Rússia fora fins que Moscou "canviï de rumb"

Els caps d'Estat i de Govern del grup suspenen la cimera del G-8 prevista pel juny a la ciutat russa de Sotxi

Efe
2 min
Barack Obama, aquest dilluns a Amsterdam amb el primer ministre holandès / EFE

L'HaiaEls caps d'Estat i de Govern del G-7 han decidit aquest dilluns no participar més amb Rússia en reunions del format G-8 fins que Moscou "canviï de rumb" i el clima torni a ser l'adequat. El grup ha suspès la cimera del G-8 a la ciutat russa de Sotxi al juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ens tornarem a reunir en format G-7 en el mateix moment planejat, al juny de 2014, a Brussel·les, per discutir l'àmplia agenda que tenim junts", han declarat, en un comunicat, els líders de França, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya, els Estats Units, el Canadà i el Japó.

El G-7, convocat pel president dels EUA, Barack Obama, al marge de la Cimera de Seguretat Nuclear per intentar adoptar una posició comuna davant de Rússia després de l'annexió per part de Moscou de la regió autònoma ucraïnesa de Crimea, ha advocat també per suspendre altres reunions previstes amb Rússia. En concret, la reunió de ministres d'Exteriors del grup prevista per l'abril a Moscou –sota l'actual presidència russa del G-8–. Segons el G-7, el G-8 s'havia de reunir per les seves "creences i responsabilitats compartides", i "les accions de Rússia les últimes setmanes no són consistents amb elles".

Els líders han reafirmat el seu suport "per la sobirania, integritat territorial i independència d'Ucraïna". "La llei internacional prohibeix l'adquisició de part o la totalitat del territori d'un altre estat a través de la coacció o la força", han declarat, tot destacant que aquest supòsit viola el sistema internacional. Han tornat a condemnar el "referèndum il·legal celebrat a Crimea en contra de la Constitució ucraïnesa" i l'"intent il·legal de Rússia d'annexionar-se Crimea" deixant clar que "no reconeixem" cap d'aquests dos episodis.

"Tindrà conseqüències"

"Reafirmem que les accions de Rússia tindran conseqüències significatives", han emfatitzat, tot afegint que "aquesta clara violació de la llei internacional és un greu desafiament a l'estat de dret a tot el món i hauria de ser motiu de preocupació per a totes les nacions". En aquesta línia, han apuntat que de forma individual o col·lectiva han adoptat sancions contra Rússia i aquelles persones o entitats responsables, i han assenyalat que "estem disposats a intensificar les accions incloent sancions sectorials que tindran un impacte cada vegada més significatiu en l'economia russa", en el cas que Moscou "continuï amb l'escalada" de tensió.

Els líders del G-7 han convidat Moscou a seguir la via diplomàtica i a dialogar amb Kíev i s'han mostrat partidaris que Rússia doni suport al desplegament d'una missió d'observació de l'OSCE a Ucraïna. Igualment, han assegurat que es mantenen ferms en el seu suport al poble ucraïnès, i han elogiat l'"ambiciosa" agenda de reformes de les seves autoritats.

stats