Internacional 25/06/2021

Quatre morts i 159 desapareguts en l'ensorrament d'un edifici a Miami

El bloc, de 12 plantes i construït el 1981, va caure parcialment ahir a la matinada per causes encara desconegudes

ARA
3 min
Edifici ensorrat Miami

BarcelonaConsternació a Miami per l'ensorrament d'una part d'un edifici de 12 plantes que ha deixat com a mínim quatre víctimes mortals, segons ha informat l'alcaldessa del comtat de Miami-Dade, Daniella Levine Cava. A més, ha elevat de 99 fins a 159 el nombre de persones que es consideren desaparegudes i que els serveis d'emergència busquen sota la runa. Les autoritats expliquen que els operaris no han sentit veus, però sí cops i altres sorolls que podrien correspondre a persones que han quedat sepultades i intenten comunicar la seva ubicació.

L'edifici es va ensorrar, per causes que encara es desconeixen, a la 1.30 h de la matinada de dijous, hora local (les 7.30 h a Catalunya), enmig d'un gran soroll que va despertar els residents, els quals en un primer moment van atribuir el rebombori a un terratrèmol, segons han explicat alguns veïns de la zona als mitjans locals. Va caure tota una ala del bloc, que acollia 55 dels 136 apartaments que conformaven l'estructura. Imatges captades per una càmera de seguretat mostren com s'ensorra primer una part de l'edifici i, pocs segons més tard, una altra.

Una altra part de l'edifici s'ha mantingut dreta, però molt danyada i amb la paret parcialment arrencada. Segons Reuters, els bombers van rescatar 35 persones d'aquests habitatges que no s'havien ensorrat. Segons les autoritats, 110 persones de qui inicialment es temia que haguessin pogut quedar també colgades per la runa ja han estat localitzades fora de perill.

Recerca incessant

Els equips de rescat del comtat de Miami-Dade han treballat en torns de quatre hores durant tota la nit, segons han explicat les autoritats locals en una roda de premsa, per buscar supervivents sota la runa. "Aquesta operació ha començat molt aviat i no acabarà fins que no trobem supervivents i les persones que estem buscant", ha explicat la portaveu dels bombers, Erika Benitez. La primera víctima mortal va ser trobada dijous, i les altres tres han estat recuperades de sota de les restes de l'edifici al llar d'aquesta última nit.

Cava ha afirmat que els equips de rescat estan "increïblement motivats" per trobar supervivents. "Encara mantenim esperances de trobar persones amb vida", ha dit l'alcaldessa. La pluja que cau a la zona complica les feines de rescat i, a més, hi ha el risc que caigui més runa de la part de l'edifici que no es va ensorrar.

Els operaris, dirigits pel cos de bombers del comtat, han començat a obrir un túnel a la pila de runa des del garatge de l'edifici, amb la intenció localitzar espais on hi pugui haver els possibles supervivents. Els rescatadors compten amb l'ajuda de gossos i equips de sonar.

Entre els desapareguts hi ha un nombre important d'estrangers, especialment llatinoamericans i israelians, entre els quals una germana de la primera dama del Paraguai, Silvana López Moreira, juntament amb el seu marit i els seus tres fills. 

Estat d'emergència

El governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, ha visitat el lloc dels fets i ha explicat que "una part substancial de l'estructura ha quedat destruïda i la resta és inhabitable". El governador ha decretat l'estat d'emergència al comtat de Miami-Dade, i el president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprovat també una declaració d'emergència per a tot l'estat de Florida que permetrà que siguin els serveis d'emergència federals els que coordinin l'operatiu de rescat.

L'edifici que s'ha ensorrat és el Champlain Towers South, que forma part d'un complex residencial situat a primera línia de mar a la localitat de Surfside, en una zona d'illes just al davant de la costa de Miami. El bloc es va construir el 1981 i, segons les autoritats, s'hi estaven fent reparacions en diferents punts, inclosa la teulada. En un terreny adjacent s'hi està construint un altre edifici. Dels 135 habitatges amb què comptava la torre, només una vuitantena estaven en servei.

Segons Reuters, un estudi publicat l'any passat va indicar que el terreny de sota l'edifici s'estava enfonsant a un ritme d'entre un i tres mil·límetres anuals. Un dels autors del treball, el professor de la Universitat Internacional de Florida Shimon Wdowinks, explica que això no és una causa suficient per provocar l'esfondrament del bloc, però que caldria investigar-ho més a fons.

Mentrestant, a última hora de dijous un veí de l'edifici ensorrat, Manuel Drezner, va presentar una demanda judicial contra els propietaris del bloc, Champlain Towers South Condominium Association. El demandant creu que l'accident s'hauria pogut evitar si l'empresa hagués fet els treballs de manteniment necessaris per garantir la seguretat de l'edifici i li reclama milions de dòlars per compensar la "immensa pèrdua" dels residents.

stats