Un home mata quatre policies en una comissaria de París

L’agressor, armat amb un ganivet, era agent administratiu i va ser abatut a trets

La policia francesa torna a estar de dol. Una nova batzegada va trasbalsar aquest dijous aquest cos policial, que acumula 52 suïcidis aquest any. Un agent administratiu de la mateixa policia nacional va matar quatre companys de feina a l’interior de la Prefectura de Policia de París, la comissaria central de la capital francesa i que és a tocar del Palau de Justícia i no gaire lluny de la catedral de Notre-Dame.

Armat amb un ganivet, el treballador va passar a l’acció a prop del seu despatx i no va ser fins que va arribar al pati interior de la prefectura que un altre policia va abatre’l amb la seva arma automàtica.

Les víctimes són tres policies i una agent administrativa. De moment encara es desconeixen els motius oficials de l’atac, tot i que algunes hipòtesis apunten a un conflicte intern. El portaveu del sindicat France Police, Christophe Crépin, va explicar que es tractaria d’un “drama jeràrquic”, en declaracions a l’emissora Franceinfo. “Tenia un problema amb la seva cap de departament”, va precisar Crépin. En tot cas, el titular del ministeri de l’Interior, Christophe Castaner, va dir ahir que l’agent no havia donat mai cap senyal que hi hagués cap problema pel qual s’haguessin de preocupar. El fiscal de París, Rémy Heitz, va explicar davant dels mitjans que la brigada criminal de la policia judicial s’encarregaria de la investigació, tot i que alguns mitjans francesos apuntaven ahir que el mòbil terrorista no es descarta totalment.

L’home, de 45 anys, en feia setze que treballava al servei informàtic de la Prefectura de París. Actualment estava destinat a la direcció d’intel·ligència -el departament que s’ocupa de la prevenció de terrorisme i la lluita contra les xarxes d’immigració il·legal, entre altres tasques-, segons va explicar ahir el secretari de l’Illa de França del sindicat Alliance Police National, Loïc Travers.

Context de malestar al cos
Poc després de l’atac, es va instal·lar una unitat d’atenció psicològica per als que ho necessitessin. Precisament aquest drama arriba l’endemà d’una nombrosa manifestació dels policies francesos per denunciar el malestar que hi ha a les seves files. Fins a 27.000 agents van sortir als carrers de París per denunciar les condicions de treball, la preocupant onada de suïcidis dins el cos i la manca d’efectius i de materials.

D’uns anys ençà, els controls de seguretat de la prefectura són més estrictes, amb escàners i arcs detectors de metalls, tenint en compte el context actual d’amenaça terrorista. En aquest edifici, pulmó policial de la capital francesa, no només hi accedeixen funcionaris de la policia sinó que també es fan tràmits administratius, com per exemple visats. Per tant, està obert al públic tot i que cal cita prèvia per ser atès.

Malgrat les mesures de seguretat, segons alguns mitjans l’atacant hauria aconseguit entrar amb un ganivet de ceràmica -una informació que Interior no va confirmar-, un material que sembla ser que passa desapercebut pels detectors de metalls. Malgrat això, el secretari general del sindicat UNSA Police, Philippe Capon, explicava ahir que als policies i personal administratiu que treballen a la prefectura “no se’ls escorcolla cada dia” abans d’entrar-hi, a diferència dels visitants puntuals.