Internacional 12/02/2022

Gasos lacrimògens i almenys 44 detencions en les protestes antivacunes a França

La policia ha aturat més de 500 vehicles que volien bloquejar la capital francesa imitant la protesta de camioners del Canadà

ARA
2 min
Gasos lacrimògens als Camps Elisis per dispersar una manifestaió antivacunes esperonada pel moviment canadenc del 'Comboi de la Llibertat'.

BarcelonaLa policia francesa ha dispersat aquest dissabte amb gasos lacrimògens els manifestants antivacunes que havien aconseguit arribar fins a l'Arc de Triomf de París, en una protesta que havia estat prohibida per les autoritats. Fins a 7.000 policies s'han desplegat tot aquest cap de setmana per evitar que els manifestants, que es presenten com a Comboi de la Llibertat en imitació de la protesta de camioners antivacunes del Canadà, aconseguissin bloquejar les vies d'accés a París.

L'enfrontament entre policies i manifestants ha tingut lloc als Camps Elisis, després que els conductors burlessin els punts de control instal·lats a les entrades de la ciutat i arribessin al centre de París, on han fet sonar els clàxons i han onejat banderes franceses. La policia ha informat que s'havien aturat almenys 500 vehicles que intentaven entrar a París per participar en la protesta i s'havien posat més de 300 multes perquè la mobilització no estava autoritzada. També s'han fet 44 detencions, incloent-n'hi les d'algunes persones que duien fones, martells, ganivets i màscares antigàs.

Malgrat la manca de permís, milers de conductors han viatjat cap a París des de diversos punts de França per participar en la protesta, molts utilitzant carreteres secundàries per burlar els controls instal·lats per la policia a les autopistes. La marxa estava convocada per protestar contra el passaport covid, que es requereix a França per entrar a restaurants, gimnasos i altres espais públics, i s'ha organitzat esperonada per la mobilització de camioners al Canadà contra l'obligatorietat de la vacuna per travessar la frontera amb els Estats Units. Tot i que la protesta canadenca va començar pels transportistes, ha derivat en una mobilització general contra les restriccions covid que ha acabat dominada per grups d'ultradreta.

El moviment Comboi de la Llibertat s'ha replicat després en altres països, com França, però també hi ha convocatòries a Espanya, els Països Baixos, Bèlgica, Austràlia i Nova Zelanda, on es preveien marxes aquest cap de setmana. A la Haia la policia també ha dispersat els manifestants i a Austràlia hi ha hagut tres detinguts. Fins i tot a Suècia, un dels països que menys restriccions ha imposat pel covid i on actualment s'han aixecat ja totes, també s'ha registrat aquesta tarda de dissabte una manifestació contra les restriccions per covid estimulada pel moviment canadenc.

Al Canadà, aquest mateix dissabte, la policia ha començat a desallotjar el pont Ambassador, que connecta el país amb els Estats Units i que portava dies bloquejat pels camions del Comboi de la Llibertat.

stats