Canadà
Internacional 11/02/2022

Els Estats Units insten el Canadà a resoldre el bloqueig dels camioners antivacunes a la frontera

L'alcalde de Windsor adverteix que podrien retirar els manifestants del pont a la força

ARA
2 min
El pont Bluewater (a la imatge) suporta aquests dies la major part del tràfic de camions entre el Canadà i els Estats Units mentre dura el bloqueig a l'Ambassador

Els Estats Units insten Canadà a utilitzar els poders federals per “resoldre la situació” a la frontera i reduir així la tensió econòmica provocada pel bloqueig de la principal via comercial entre ambdós estats per part dels manifestants antivacunes canadencs. L'administració de Joe Biden va fer pública aquest dijous aquesta petició per part del secretari de Seguretat Nacional i el secretari de transport dels EUA adreçada als seus homòlegs canadencs.

El pont Ambassador, entre Windsor, al Canadà, i Detroit, als Estats Units, és el pas terrestre internacional més transitat de l'Amèrica del Nord i via clau per al subministrament de la indústria automobilística de Detroit. El seu bloqueig ha fet aturar parcialment la producció de cotxes i buscar rutes alternatives per limitar els danys econòmics.

Els ministres federals canadencs han qualificat el bloqueig d'il·legal i han demanat als manifestants que marxin. L'alcalde de Windsor va assegurar que la policia a la zona ha començat a rebre reforços. En aquestes declaracions, fetes a la CNN, l'alcalde va advertir que si els manifestants no se'n van, estan preparats per "treure'ls d'allà físicament". Per la seva banda, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va convocar dijous un gabinet de crisi amb ministres i alts funcionaris, i aquest divendres ho ha fet amb el Grup de Resposta a Incidents, a fi d'abordar la situació i avaluar el desplegament de tots els recursos federals necessaris.

Els camioners canadencs van iniciar les manifestacions fa prop de dues setmanes en protesta per l'obligació d'estar vacunats o fer quarantenes per poder travessar la frontera entre els Estats Units i el Canadà. La protesta s'ha transformat en una mobilització que demana la fi de totes les restriccions sanitàries i vol forçar la dimissió de Trudeau. El denominat "comboi de la llibertat" va ocupar el centre d'Ottawa, i la ciutat va haver de decretar l'estat d'emergència diumenge passat. Dilluns, els manifestants van començar a paralitzar el pont Ambassador i dos passos fronterers més.

A mesura que la protesta ha anat evolucionant s'hi han afegit elements de l'extrema dreta i seguidors de teories de la conspiració, com ara els qui donen suport a QAnon, grups islamòfobs i homòfobs, representants de l'ultradretà Partit del Poble del Canadà (PPC) i grups violents d'ideologia neonazi.

stats