Canadà
Internacional 09/02/2022

Almenys 23 detinguts a les protestes dels camioners antivacunes del Canadà

Els manifestants tenien bloquejat el pas terrestre més important que connecta el país amb els Estats Units

ARA
2 min
Camioners canadencs en protesta contra les vacunes de covid-19 bloquegen el pont Ambassador que connecta Canadà i els Estats Units.

El pas terrestre més concorregut entre els Estats Units i el Canadà va estar tancat ahir després que els camioners canadencs bloquegessin dilluns els carrils per protestar contra les mesures de control de la pandèmia del seu govern. La policia d’Ottawa ha notificat la detenció de 23 persones per “manifestació il·legal”, ha immobilitzat vehicles i ha requisat milers de litres de combustible. Per al Canadà, el bloqueig d'aquest pont té repercussions econòmiques molt importants, ja que hi circulen habitualment uns 8.000 camions diaris, que representen el 27% del comerç amb el país veí. En aquest sentit, el ministre de Seguretat Pública del Canadà, Marco Mendicino, ha assegurat que continuaran treballant per "mantenir les cadenes de subministrament en moviment pel pont Ambassador i les rodes de l'economia girant".

Les mobilitzacions, que van començar com una manifestació contra l'exigència que els conductors estiguin vacunats contra el covid-19 per poder creuar la frontera entre els Estats Units i el Canadà, ha evolucionat cap a una protesta general contra les restriccions imposades pel govern canadenc i reclama la dimissió del primer ministre, Justin Trudeau. L'autodenominat "comboi de la llibertat" va congregar més de 10.000 persones i uns 3.000 camions en una manifestació a finals de gener, un centenar dels quals van quedar-se en una plantada al carrer principal d'Ottawa, davant del Parlament. Després de deu dies de vaga i de col·lapse, diumenge la capital del país va declarar l'estat d'emergència.

Justin Trudeau va aparèixer en públic dilluns per primera vegada en més d'una setmana després d'haver donat positiu de covid-19 per reclamar que la protesta s'aturi i per reiterar que la seva administració continuarà “seguint la ciència” i per tant no farà marxa enrere en les mesures imposades.

Les protestes han començat a inspirar moviments similars en altres països, com ara a Nova Zelanda i França, i tenen el suport, entre d'altres, de figures com Donald Trump i Elon Musk, que s'han posicionat a favor de les mobilitzacions.

stats