Premi Internacional Catalunya
Internacional 24/05/2013

La nena pakistanesa Malala Yousafzai i l'ex primera ministra noruega Gro Harlem Brundtland, XXV Premi Internacional Catalunya

L'antiga cap de govern nòrdica ha estat guardonada "per la seva capacitat de connectar política i medi ambient", i Malala, per "lluitar jugant-se la vida per promoure el dret a l'educació en països on aquest dret per a noies i nenes encara és fortament combatut"

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Gro Harlem Brundtland / Comissió Europea

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat de Catalunya ha concedit el XXV Premi Internacional Catalunya a Malala Yousafzai, la noia pakistanesa de 15 anys tirotejada pels talibans per estudiar, i a Gro Harlem Brundtland, ex primera ministra noruega i antiga directora general de l'Organització Mundial de la Salut. Totes dues seran a Barcelona el 26 de juliol per recollir el premi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una compareixença a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, acompanyat del president delegat del jurat del premi, Xavier Rubert de Ventós, Mas ha destacat que les guardonades "són dues persones de màxim relleu", i que se'ls ha atorgat el premi "per la seva determinació i el seu coratge en la defensa dels drets humans".

Gro Harlem Brundtland ha rebut el premi "per la seva capacitat de connectar política i medi ambient", i Malala, per "lluitar jugant-se la vida per promoure el dret a l'educació en països on aquest dret per a noies i nenes encara és fortament combatut". Rubert de Ventós ha destacat que les dues guardonades "mostren el nivell de coratge que necessita Catalunya i que necessita el món".

El president ha subratllat que el Premi Internacional Catalunya "és un premi amb doble direcció: nosaltres aportem al món i el món ens aporta a nosaltres ajudant que la societat catalana tingui més bons referents".

Un premi amb un llarg recorregut

Aquest guardó, creat el 1989 per la Generalitat, reconeix anualment persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar valors culturals, científics o humans arreu del món. Un total de 29 personalitats han rebut ja aquest guardó. L’any passat es va concedir a l’expresident del Brasil, Lula da Silva. El premi està dotat amb 80.000 euros i l’escultura 'La clau i la lletra', d’Antoni Tàpies.

El jurat està presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i integrat per personalitats rellevants del món de la ciència, l’economia, les arts i la cultura. Els membres d'aquesta edició són l’arquitecte Ricard Bofill, el crític d’art Juan Manuel Bonet, l’escriptor i editor Josep Maria Castellet, l’historiador Agustí Colomines, el polític i economista Jacques Delors, la soprano Barbara Hendricks, el filòsof Edgar Morin, el diplomàtic Ambler Moss, la lingüista Mary Ann Newman, l’escriptor i filòsof Josep Ramoneda, el sociòleg Richard Sennett, el filòsof Gianni Vattimo, la biòloga Anna Veiga i el físic Jorge Wagensberg. Xavier Rubert de Ventós és el president delegat del premi i Teresa Sala n'és la secretària.

Han concorregut al Premi Internacional Catalunya, que enguany celebra la seva 25è edició, un total de 166 candidatures provinents de 54 països.

stats