Internacional 14/07/2013

Tensió racial als EUA per l'absolució d'un vigilant acusat de matar a trets un adolescent negre

El jurat declarat George Zimmerman "no culpable". La mort de Trayvon Martin va provocar manifestacions a tot el país

Agències
2 min

MiamiDesprés de més de 16 hores d'intenses deliberacions, un jurat format per sis dones ha emès el veredicte on ha declarat per unanimitat que George Zimmerman és no culpable de l'assassinat de Trayvon Martin i l'ha entregat per escrit a la jutgessa encarregada del cas, Debra Nelson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zimmerman, de mare peruana, afrontava una condemna de cadena perpètua, en el cas de ser declarat culpable d'assassinat en segon grau, i de fins a trenta anys de presó pel d'homicidi involuntari.

Durant les dues setmanes de compareixences, el jurat va escoltar nombrosos testimonis, inclosos policies, forenses i veïns de la urbanització on es va produir el fatal succés que ha commocionat els Estats Units i ha polaritzat l'opinió pública i els mitjans de comunicació del país.

Cap dels testimonis que ha comparegut al judici va veure com es va originar la baralla que va acabar amb la vida del noi negre estudiant de batxillerat en un col·legi de la localitat de Sanford, propera a la capital de Florida.

La fiscalia havia retratat Zimmerman com algú que "es creia un policia", que "es va prendre la justícia pel seu compte", quan va veure a Martin caminant sota la pluja, i va assumir que el noi "no portava bones intencions".

"Va actuar en defensa pròpia"

Per a la decisió final del jurat ha pesat més el relat dels fets exposat per la defensa de Zimmerman, que havia defensat la innocència d'aquest amb l'argument que va actuar en defensa pròpia i demanat l'absolució dels càrrecs en contra seu.

Mark O'Mara, advocat del vigilant, ha recordat al jurat en l'exposició dels arguments de tancament que el "dubte raonable" que Zimmerman només va intentar defensar-era suficient per declarar el seu client no culpable dels càrrecs que se li imputaven.

La versió de Zimmerman sobre la seva actuació en defensa pròpia es va fonamentar en què Martin li va pegar un cop de puny al nas, el va empènyer i, en caure a terra, el noi es va asseure a cavall sobre ell i va començar a colpejar-lo i sacsejar el seu cap contra el sòl, pel que va haver de disparar-li.

L'ex-vigilant voluntari ha mantingut sempre que va disparar en defensa pròpia contra Martin, qui tornava de nit a la casa de la parella del seu pare i caminava per la urbanització de la població de Sanford, al centre de Florida, amb la caputxa del suèter posada , el que va despertar les sospites de Zimmerman.

El cas Zimmerman ha tingut una gran repercussió mediàtica als Estats Units i ha reobert de nou el debat al voltant de la desigualtat racial, els drets civils i l'ús d'armes en legítima defensa, amb les principals cadenes de televisió retransmetent el judici en directe.

En les últimes hores les autoritats locals i estatals han fet crides a la calma. Fa un any van produir-se protestes socials després que la policia de Sanford no arrestés Zimmerman per considerar que no hi havia proves que contradiguessin la seva declaració.

stats