Internacional 08/04/2013

De Gorbatxov a Bush, el món valora el llegat de la històrica líder britànica

La mort de l'ex primera ministra Margaret Thatcher ha provocat la reacció de mandataris mundials. No tot han sigut bones paraules: Gerry Adams, president del Sinn Féin, ha destacat el seu paper "vergonyós" i el "mal al poble irlandès"

Ara
3 min

BarcelonaMikhaïl Gorbatxov, expresident de la URSS

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Thatcher va ser una gran política i una persona brillant. Ella estarà sempre a la nostra memòria i passarà a la història". "La nostra primera reunió, el 1984, va marcar el començament de les nostres relacions personals, que a vegades van ser complexes, però serioses i responsables per ambdues parts”.

“Sovint, vam arribar a acords mutus que van contribuir a canviar l'atmosfera entre el nostre país i Occident i van ajudar a aturar la Guerra Freda".

"Thatcher va ser indestructible en la seva crítica al mal”.

Gerry Adams, president del Sinn Féin

“Thatcher va fer molt de mal al poble irlandès i el poble britànic durant la seva època com a primera ministra”.

“Les comunitats de classe obrera va ser devastades en el Regne Unit a causa de les seves polítiques”.

Adams ha subratllat també que la Dama de Ferro serà recordada especialment pel seu “vergonyós” paper durant les vagues de fam de presos de l'IRA el 1980 i 1982.

Barack Obama, president dels EUA

Obama ha recordat l'ex primera ministra com una “campiona de la llibertat” i una “veritable amiga” que va defensar “sense complexos” l'aliança entre el Regne Unit i els EUA. “Va ajudar a restaurar la confiança i l'orgull que sempre han sigut el segell distintiu de la Gran Bretanya”.

Angela Merkel, cancellera d'Alemanya

La cancellera l'ha qualificat com “una de les destacades personalitats amb lideratge en la política mundial del seu temps”.

“Mai oblidaré la seva contribució a la superació de la divisió d'Europa i la fi de la Guerra Freda”.

Merkel ha destacat que Thatcher “va servir d'exemple en tenir èxit com a dona en el càrrec democràtic més important del seu temps".

Mariano Rajoy, president d'Espanya

Thatcher va ser "una veritable fita en la història del segle XX". “Avui és un dia trist per al conjunt d'Europa".

"Ella va encapçalar el govern del Regne Unit en un moment clau de la història. El seu compromís indestructible amb la llibertat, la democràcia i l'estat de dret, així com la seva ferma determinació de reformar, constitueixen un llegat molt valuós per als líders europeus que –com als anys 80 quan era el seu torn de ser al poder– han de fer front a reptes molt complexos que requereixen postures molt ambicioses i coratge polític”.

Esperanza Aguirre, expresidenta de la Comunitat de Madrid

"Margaret Thatcher i Winston Churchill han sigut els polítics europeus que més han fet per la llibertat en el segle XX”.

“Thatcher ha sigut un model excepcional de polític fidel als seus principis”.

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel

“Avui ploro la mort de la primera ministra Margaret Thatcher. Ella va ser una gran líder, una dona de principis, de determinació, de convicció, de força, una dona de l'excel·lència. Ella va ser una amiga lleial d'Israel i del poble jueu. Ella va inspirar una generació de líders polítics. Envio les més sinceres condolències a la seva família i al govern i al poble del Regne Unit".

George W. Bush, expresident dels EUA

“La Laura i jo estem entristis per la mort de Margaret Thatcher. Ella va ser una líder inspiradora que es va mantenir ferma en els seus principis i va guiar la seva nació amb confiança i claredat. La primera ministra és un gran exemple de força i caràcter, i una gran aliada que va enfortir la relació entre els EUA i el Regne Unit”.

stats