Internacional 28/06/2021

El govern d'Etiòpia declara un alto el foc a Tigre

Addis Abeba argumenta "motius humanitaris" però els rebels diuen haver controlat Mekele

ARA
2 min
Una dona mostra un infant amb una cicatriu, víctima de la guerra al Tigre.

BarcelonaEl govern d'Etiòpia ha declarat aquest dilluns un alto el foc unilateral a la guerra que, des del mes de novembre, martiritza la regió de Tigre, al nord del país. La treva, segons ha informat l'equip del primer ministre Abiy Ahmed als mitjans estatals, es fa amb l'objectiu de "trobar una solució política" i "per motius humanitaris". En les últimes setmanes, la comunitat internacional havia pressionat Addis Abeba perquè declarés un alto el foc que garantís l'arribada i l'entrega d'ajuda humanitària en una regió que, segons diversos informes, ha quedat devastada per la violència. Tant les tropes etíops –amb el suport de les forces eritrees– com els rebels del Front d'Alliberament Popular de Tigre (TPLF) han estat acusades de ser responsables de massacres contra civils, tot tipus d'abusos i violacions massives.

Però com tot en aquest conflicte, el motiu de l'alto el foc és opac: l'anunci d'Addis Abeba ha arribat només unes hores després que les tropes rebels del TPLF, enfrontades amb l'executiu central, hagin anunciat que han recuperat el control de Mekele, capital de la regió i una ciutat especialment castigada per aquesta guerra. "La capital de Tigre, Mekele, està sota el nostre control. Tothom ha marxat", ha declarat a l'agència Reuters Getachew Reda, portaveu dels rebels. Diversos testimonis corroboren aquesta versió.

És cert que en les últimes setmanes, les tropes rebels havien llançat una important ofensiva contra l'exèrcit central i havien obtingut guanys territorials considerables.

Sigui com sigui, si el TPLF accepta l'alto el foc, que segons el govern etíop durarà fins al final de l'estació de sembra (al setembre), es posaria pausa a una guerra que, tot i que havia de ser "una ofensiva llampec" –en paraules del Nobel de la Pau Abiy Ahmed– s'havia enquistat i feia vuit mesos que durava. Per a la població de la regió el resultat ha sigut catastròfic: milers de morts (no hi ha xifres, ni tan sols aproximades), gairebé dos milions de desplaçats interns, més de 75.000 refugiats al Sudan i una situació d'inseguretat alimentària que, en algunes zones, s'ha traduït en episodis de fam.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha rebut esperançat la notícia i ha demanat que la treva "sigui efectiva".

stats