Internacional 08/07/2013

El govern interí d'Egipte crida a la calma entre les protestes dels islamistes

Adly Mansour diu que crearà una comissió d'investigació després dels enfrontaments d'aquest dilluns, mentre els Germans Musulmans insten els seus seguidors a aixecar-se contra l'exèrcit

Agències
2 min

BarcelonaEl president interí d'Egipte, Adly Mansour, ha volgut pacificar l'ambient després de l'escalada de violència de les darreres hores. Mansour ha expressat seu"profund condol" per la mort dels "incidents dolorosos" d'aquest dilluns. Mansour, però, s'ha posat en la línia de l'exèrcit que acusa els islamistes de voler assaltar la caserna de la Guàrdia Presidencial on es troba retingut el president derrocat Mohammed Mursi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mansour ha assegurat que es crearà una comissió d'investigació arran dels últims enfrontaments entre l'exèrcit i els islamistes i que s'han saldat amb 51 morts.

Mentrestant, els islamistes segueixen amb les protestes després del derrocament de Mursi. Els Germans Musulmans han instat als seus seguidors a aixecar-se contra l'exèrcit, al qual acusen d'un cop militar per enderrocar el líder, que amenaça d'una escalada en la crisi política d'Egipte.

Divisió entre els partits que van planejar el cop d'estat

Les converses sobre la formació d'un nou govern ja eren difícils abans del tiroteig d'aquest dilluns, després que el partit salafista Nour rebutgés dos candidats liberals a primer ministre proposat pel cap d'estat interí Adly Mansour, el principal jutge de la cort constitucional.

Nour també ha dit que es retirava de les negociacions en protesta per les accions de l'exèrcit. El partit ha descrit els darrers atacs com una "massacre".

D'altra banda, el gran xeic de la Universitat del-Azhar i líder sunnita Ahmed al-Tayeb ha advertit la possibilitat d'una guerra civil i ha dit que es recloïa fins que la violència no s'acabi.

Incertesa dels islamistes

Per molts islamistes, l'enderrocament del primer president d'Egipte és un fet que fa augmentar els temors d'un retorn a la repressió que van patir durant dècades, tal com va passar durant l'època de Hosni Mubàrak.

Washington no ha condemnat el cop militar, però l'ha qualificat com un cop d'estat, la qual cosa ha provocat la preocupació dels Germans Musulmans. Obama ha ordenat una investigació per determinar si l'assistència anual dels Estats Units de 1.500 milions de dòlars, bona part dels quals es van atorgar als militars egipcis, s'ha de suprimir després que aquests derroquessin el president egipci democràticament.

Tot i això, Egipte no es pot permetre perdre l'ajuda exterior per causa de la delicada situació econòmica en què es troba. La moneda local ha perdut un 11% del seu valor des de finals de l'any passat.

stats