Veneçuela
Internacional 14/08/2021

Govern i oposició obren un nou procés de diàleg polític a Veneçuela

Les dues parts es comprometen a arribar a acords per a unes eleccions amb garanties i la fi de les sancions internacionals

EFE
2 min
Representants del govern i l'oposició veneçolans signen l'acord per al diàleg amb un representant de l'equip mediador noruec.

Després de diversos diàlegs fracassats, el govern i l'oposició veneçolana van iniciar divendres a Mèxic una nova negociació per posar fi a la crisi del país amb la intenció d'arribar a acords per a unes eleccions amb garanties i l'aixecament de les sancions internacionals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un acte públic al Museu Nacional d'Antropologia, a la ciutat de Mèxic, Jorge Rodríguez, representant de la delegació del govern de Nicolás Maduro i president del Parlament veneçolà, i el representant de l'oposició, Gerardo Blyde, van firmar un memoràndum per donar el tret de sortida a les converses. Aquest procés, impulsat per Noruega amb el suport dels Països Baixos i Rússia, comença després dels fracassats acostaments dels últims anys a les Barbados i a la República Dominicana, i podria allargar-se fins dilluns que ve.

En el document firmat, les dues delegacions han mostrat la seva disposició a "acordar les condicions necessàries perquè es duguin a terme els processos electorals consagrats en la Constitució amb totes les garanties i entenent la necessitat que siguin aixecades les sancions internacionals". El president Nicolás Maduro ha dit que està preparat per negociar, però ha exigit que s'aixequin les sancions internacionals, mentre que l'oposició busca que aquesta trobada faciliti eleccions "lliures" el 21 de novembre, quan els veneçolans estan cridats a les urnes per elegir els pròxims alcaldes, governadors dels estats i diputats locals i regionals.

Acords "irreversibles"

Dag Nylander, cap de la delegació noruega, va testificar en la firma al costat del ministre d'Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard. Nylander va explicar que l'agenda del procés té set punts: drets polítics, un cronograma electoral amb garanties, respecte a l'estat de dret, l'aixecament de sancions, la renúncia a la violència, mesures de protecció social i garanties d'implementació del que s'acordi. A més, va remarcar que els resultats de la negociació "seran irreversibles des de la seva emissió".

"Aquesta firma significa molt, ho significa tot, perquè significa esperança. Cuidem aquesta esperança, cuidem la nostra capacitat i audàcia per aconseguir punts de confluència", va expressar després de la rúbrica Jorge Rodríguez, que vol buscar "punts de confluència per garantir el futur i la felicitat del poble", i ha advertit que "Veneçuela no funciona amb pressions". En un to similar, Blyde, de l'opositora Plataforma Unitària de Veneçuela, va afirmar que l'objectiu és "aconseguir un acord integral que ens convé a tots, en el qual ningú se senti vençut i tots ens sentim inclosos", tot i admetre que "no ha sigut fàcil" acordar l'agenda de la trobada.

stats