Internacional 02/06/2020

El Pakistan aixeca el confinament "perquè cal aturar el virus però també la misèria"

Imran Khan diu que les restriccions amenacen 25 milions de treballadors de l'economia submergida

Ara
2 min
El primer ministre pakistanès, Imran Khan, aixeca les restriccions i el confinament.

BarcelonaEl govern del Pakistan ha tirat la tovallola. El primer ministre Imran Khan ho va reconèixer dilluns en un discurs televisat: l'economia no aguanta i, tot i que els nombre de casos i de morts continua disparant-se, ha decidit aixecar el confinament.

"El virus es continuarà propagant i el nombre de morts pot pujar, però si hem de sobreviure haurem de seguir els protocols", ha dit Khan a la població pakistanesa, després d'assumir que la pandèmia no s'acabarà fins que estigui disponible una vacuna a escala mundial.

La fi del confinament arriba poc després que un informe oficial que s'ha filtrat a la premsa revelés que només a la ciutat de Lahore, a l'est del país, s'estima que hi ha més de 670.000 casos i que no hi ha cap zona residencial ni cap centre de treball "lliure de la malaltia". Oficialment, però, en tot el país s'han diagnosticat poc més de 74.000 casos positius i s'han declarat 1.574 morts per covid-19. Les xifres diàries de nous casos continuen escalant.

25 milions de treballadors en perill

Khan alerta que un confinament "estricte" faria la vida impossible a 150 milions de pakistanesos i deixaria sense feina 25 milions de treballadors del sector informal, més del 10% de la seva població. "Són 25 milions de treballadors que es moriran de gana si no treballen, i jo sempre he pensat que el confinament afectaria aquesta gent", ha dit el primer ministre. "Hem observat que només la gent benestant aplica les mesures de distanciament, però els homes pobres i del carrer no segueixen les mesures de protecció; no s'adonen que si no ho fem continuarem patint".

El confinament al Pakistan no ha estat mai com al sud d'Europa, amb una paralització total. La majoria de sectors funcionen excepte els centres educatius, les sales de festes i casaments, el centres d'exposicions, els centres esportius i culturals, els teatres i els cinemes. Tots ells continuaran tancats. Els restaurants tenen restriccions (4 metres quadrats per client a l'interior) i els parcs estan tancats. A més Khan deixa les decisions en mans dels governadors de les províncies. El principal canvi, doncs, és la reobertura del país al turisme.

El confinament "no cura"

Khan insisteix que el confinament "no cura" el coronavirus sinó que només frena la propagació de la malaltia. "Des del primer dia vaig dir que no podem imposar un confinament com el de Wuhan, els Estats Units o Europa", recorda, i alerta que cal trobar un equilibri entre la prevenció i l'economia. "Us demano que sigueu responsables, perquè hem d'evitar la propagació del virus però també de la pobresa i la misèria". La recaptació d'impostos ha caigut un 30% i les remeses dels emigrants s'han reduït pràcticament a zero. Saltar-se l'obligació de portar mascareta està castigat amb penes de presó.

"El 25% de la població del Pakistan viu sota el llindar de la pobresa i un 13% ha de treballar cada dia en l'economia submergida per cobrir les necessitats bàsiques", explica el periodista pakistanès Hafiz Ahmed, corresponsal a Barcelona de la cadena alemanya Deutsche Welle. "El primer ministre i altres responsables fan declaracions ambigües instant-los a seguir treballant perquè l'estat no es pot permetre donar-los menjar ni ajudes, i a més l'aplicació de la llei no és igual que aquí, de manera que la gent no té por de no complir les normes".

stats