Internacional 18/12/2013

Un líder sindical de Granada, candidat del socialistes francesos a les eleccions europees

Edouard Martin va saltar a la fama l'any 2012 per la seva lluita contra la multinacional índia Arcelor-Mittal

Efe
2 min
Edouard Martin, en una imatge d'arxiu./ EFE

ParísEl carismàtic líder sindical nascut a Espanya, Edouard Martin, encapçalarà la llista del Partit Socialista francès (PS) a les pròximes eleccions europees del 25 de maig per la regió de l'Est, una de les vuit circumscripcions electorals franceses que inclou les regions d'Alsàcia, la Borgonya i Lorena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Martin, que va néixer a Granada i va emigrar amb 7 anys amb els seus pares a la regió industrial de Lorena, va saltar a la fama l'any 2012 per la seva lluita contra la multinacional índia Arcelor-Mittal, després que aquesta anunciés el tancament dels alts forns de Florange, on ell era el delegat sindical.

Dures crítiques a la classe política

Durant la campanya electoral francesa, el líder sindicalista va ser molt dur amb el president sortint, Nicolás Sarkozy, però també amb el Partit Socialista que ara representarà. De l'actual primer ministre, Jean-Marc Ayrault, va arribar a dir que era "un traïdor".

Martin ha reconegut que el PS l'ha fitxat per atraure la classe obrera, però ha assegurat que té les mans lliures per seguir criticant el partit si cal. De fet, ha criticat el president francès, François Hollande, per la seva poca fermesa contra l'austeritat i ha dit que en el govern socialista "hi ha molta gent propera al món de les finances i la patronal".

Sindicalistes dividits

L'anunci de la seva candidatura ha generat certa divisió entre els sindicats francesos, entre els que consideren el seu salt a la política com una traïció i els que pensen que contribuirà a que el PS faci un gir més social. Martin ha rebutjat haver traït els seus companys i ha recordat que la seva lluita va permetre reconvertir els forns en un centre d'investigació siderúrgic i salvar la majoria dels llocs de treball.

stats