Internacional 28/01/2015

Tsipras insisteix en "renegociar" el deute grec

El nou govern frenarà les privatitzacions de les elèctriques

Efe
2 min
Tsipras camina amb alguns dels seus ministres, després de la presa de possessió del nou govern. IANNIS KOLESIDIS / EFE

AtenesPrimer dia del govern Syriza. Grècia estrena executiu contra l'austeritat amb la Unió europea pendent dels gestos i sobretot de les mesures que pensa aplicar. El flamant primer ministre, Alexis Tsipras, ha insistit avui en què no està dins dels seus plans pagar els 240.000 milions d'euros de deute sinó que la seva prioritat serà la "renegociació" amb els socis i creditors per trobar "una solució que beneficiï tothom".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tenim un pla grec per fer reformes sense incórrer en dèficit però, sense les obligacions asfixiants" dels últims anys, ha manifestat Tsipras, qui ha qualificat el seu equip com a "govern d

Però a banda de la crisi del deute, el nou govern de coalició té sobre la taula altres greus problemes socials, com la pobresa energètica. El nou ministre de Reconstrucció Productiva, Medi Ambient i Energia, Panayiotis Lafazanis, ha anunciat que el govern aturarà "immediatament" les privatitzacions de les companyies elèctriques i ha assegurat que el seu executiu tractarà "de fer la llum més barata per impulsar la competitivitat i ajudar les famílies".

Per la seva banda, el viceministre d'Economia i Infraestructures, Jristis Spirtzis, va assenyalar en una declaració als mitjans que un dels objectius centrals del govern és aturar les privatitzacions que vagin en contra d'objectius socials, en al·lusió a les privatitzacions de ports i aeroports.

L'anunci de les mesures arriba tot just en vigílies de les primeres visites de representants de la Unió Europea a Atenes. El president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, serà qui trencarà el foc en una visita demà dijous en què analitzarà amb Tsipras la negociació de l'executiu grec amb els seus creditors. Al dia següent, divendres, serà el torn del president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, que preveu que la trobada sigui una presa de contacte per conèixer-se amb els nous responsables grecs però que en cap cas té potestat per negociar-hi.

stats