Internacional 14/10/2016

Guernica (1937), Grozni (2000), Alep (2016)

Un vídeo gravat amb un dron per activistes dels barris assetjats documenta la destrucció massiva

Cristina Mas
2 min

BarcelonaEn una ciutat arrasada pels bombardejos es perd la noció del temps. El vídeo que aquesta setmana han difós activistes del Centre de Mitjans d'Alep, documentant amb un dron la destrucció del barri d'Al-Mashhad per l'aviació russa i siriana, podria ser la Guernica del 1937 després del bombardeig de la legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana, o les restes de Grozni, la capital de Txetxènia, la presa que va catapultar Putin al Kremlin.

Blocs de pisos esventrats, un armari amb les camises encara penjades a punt de caure d'un apartament sense parets, muntanyes de runa i munts de ferralla. Algunes figures enmig de carrers deserts. L'únic signe de contemporaneïtat són les restes de parabòliques rovellades que es conserven en alguns teulats.

Tot això és el que queda dels barris industrials d'Alep, controlats per l'oposició des del 2012, després de gairebé un mes de bombardejos intensius sobre la ciutat, per l'aviació russa i la siriana, que han deixat almenys 400 morts i un miler de ferits, la immensa majoria civils.

Al-Assad: "Alep serà el trampolí"

El president sirià, Baixar al-Assad, no s'amaga. En una entrevista que el diari rus 'Komsomólskaia Pravda' publica aquest divendres, ha proclamat que Alep "serà el trampolí per passar a altres zones, per alliberar altres àmbits dels terroristes". Amb aquest terme el règim sirià descriu qualsevol forma d'oposició. "Cal mantenir la neteja [sic] d'aquesta zona per empènyer els terroristes a Turquia, perquè tornin d'on vénen o per matar-los", ha afirmat.

Diplomàcia encallada

Mentre sobre el terreny continua la massacre, la diplomàcia va al seu ritme i sense resultats. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el canceller rus, Serguei Lavrov, es reuneixen aquest dissabte a Lausana amb els seus homòlegs de Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar. Serà la primera trobada del Kremlin i Washington després de la ruptura de les converses fa dues setmanes per l'ofensiva russa a Alep. Kerry viatja demà a Londres per reunir-se amb el govern francès, britànic i alemany.

stats