Cimera europea
Internacional 16/07/2014

Schulz adverteix que el Parlament Europeu no donarà suport a la nova Comissió Europea sense més dones

Els líders han d'elegir el pròxim president del Consell Europeu, l'alt representant per a la Política Exterior i el president de l'Eurogrup, càrrec al qual opta Luis de Guindos

Agències
2 min

Brussel·lesEl president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha assegurat aquest dimecres davant els líders de la Unió Europea (UE) que l'Eurocambra no donarà suport una Comissió Europea en què les dones no estiguin "adequadament representades". En una roda de premsa al començament de la cimera europea, convocada per decidir els principals càrrecs en les institucions comunitàries, Schulz ha dit que correspon als líders la responsabilitat de nomenar candidats a comissaris que, a partir de setembre, el Parlament Europeu (PE) haurà d'avaluar a través d'audiències i aprovar o rebutjar. Schulz ha confessat la preocupació del PE ja que, "per ara, pràcticament només circulen noms d'homes com a possibles candidats".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders europeus han d'elegir el pròxim president del Consell Europeu, l'alt representant per a la Política Exterior i el president de l'Eurogrup, càrrec per al qual el favorit és el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos. El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, pressiona perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, aconsegueixi la presidència de l'Eurogrup. Segons fonts comunitàries, hi ha un cert "consens" a nivell diplomàtic perquè el càrrec de president del grup de socis que comparteixen la moneda única sigui l'espanyol, tot i que la decisió correspon als caps d'estat i de govern.

El principal escull per a De Guindos és que l'actual president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, no acaba el mandat fins d'aquí a un any. Els socis de l'euro es plantegen convertir a temps complet el càrrec –fins ara la presidència de l'Eurogrup sempre recau en un ministre d'Economia– però no està clar que la decisió es prengui avui.

Canvis a l'executiu de Rajoy

Algunes veus apunten que Dijsselbloem abandonarà el càrrec en les properes setmanes per formar part de la nova Comissió Europea. En aquest cas, De Guindos ho tindria més fàcil. Si el ministre espanyol és nomenat president de l'Eurogrup a temps complet, Rajoy es veuria obligat a fer canvis en el seu executiu.

Després de nomenar el luxemburguès Jean-Claude Juncker president de la Comissió Europea –dimarts va rebre l'aval del Parlament Europeu– ara els líders se centren a escollir la resta de càrrecs. No hi ha clars favorits ni per substituir Herman van Rompuy ni Catherine Ashton.

stats