Internacional 05/01/2019

Ciberatac massiu a Alemanya

Pirates informàtics publiquen dades personals de polítics i personalitats del país, inclosa Angela Merkel

Andreu Jerez
3 min
ELs pirates van publicar a internet abans de Nadal telèfons, adreces i altres dades personals de polítics, artistes i periodistes alemanys.

BerlínÉs un dels atacs informàtics més importants de la història d’Alemanya: un grup de pirates van publicar abans de Nadal dades personals de centenars de polítics i personalitats públiques a través d’un compte de Twitter. Entre els afectats hi ha la cancellera federal, Angela Merkel, i el president federal, Frank-Walter Steinmeier. Una portaveu de Merkel va dir ahir, no obstant, que les dades filtrades no contenen “informacions sensibles” sobre la cancelleria federal ni posen en perill la màxima autoritat política del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d’accedir a dades com adreces electròniques, números privats de telèfon, fotografies personals, comptes bancaris, certificats de transferències, continguts de converses de xat, contractes i factures, els pirates les van anar publicant abans de Nadal a través de successius missatges a Twitter. Els atacants van publicar un seguit d’enllaços que duien a una plataforma externa on es podien descarregar les dades.

La publicació va passar desapercebuda fins que el grup de pirates va intervenir un compte de Twitter d’un famós youtuber alemany, amb més de dos milions de seguidors a la xarxa social, i el van fer servir com a plataforma per donar a conèixer la seva acció. Les autoritats van ordenar ahir el tancament de totes les plataformes digitals relacionades amb els comptes dels atacants, la identitat dels quals continua sent un misteri.

Entre els afectats no només hi ha polítics i diputats, sinó també periodistes, presentadors de televisió, músics, artistes i youtubers alemanys molt coneguts a la xarxa. Segons el ministre federal d’Interior, el socialcristià Horst Seehofer, les dades no van ser robades dels sistemes informàtics del Bundestag ni del govern federal, sinó de servidors privats, direccions electròniques personals i xarxes socials.

El Parlament alemany ja va patir un atac informàtic similar l’any 2015. Aleshores, el govern alemany va assenyalar com a responsable el grup de pirates Fancy Bear, que va actuar presumptament per ordre de Rússia, segons Berlín.

Possible rerefons ultra

Segons informacions del ministeri d’Interior alemany, l’única fracció parlamentària que no es va veure afectada pel ciberatac va ser la d’Alternativa per a Alemanya (AfD), el jove partit d’ultradreta que va entrar al Bundestag en les eleccions del setembre. Aquesta dada, sumada al fet que els comptes de Twitter fets servir pels pirates oferien perfils ultres i distribuïen informacions típiques d’internautes d’extrema dreta, van fer augmentar ahir les especulacions sobre que l’atac tingués un rerefons polític.

La ministra de Justícia alemanya, la socialdemòcrata Katarina Barley, va dir que l’objectiu dels atacants era perjudicar la confiança “en la democràcia i les institucions”. Mentrestant, la portaveu de la cancellera Merkel es va limitar a subratllar que el “govern federal es pren molt seriosament el cas” i treballa a contrarellotge per aclarir els detalls de l’atac i ajudar els afectats.

Entre les víctimes del ciberatac hi ha humoristes i satírics molt crítics amb la ultradreta d’AfD i les anomenades Noves Dretes alemanyes. És el cas de Jan Böhmermann, presentador d’un magazín satíric de la televisió pública alemanya, que va confirmar ahir la filtració de dades personals seves. L’any 2016 Böhmermann va generar tensions diplomàtiques entre Berlín i Ankara després de comparar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb una cabra. Un altre dels afectats és Hajo Seppelt, periodista de la televisió pública alemanya ARD, que va públicar una sèrie de reportatges sobre el dopatge sistemàtic entre esportistes russos.

Una de les moltes qüestions que continuen obertes és com els atacants van accedir a les dades privades. Segons informava ahir l’agència de notícies alemanya DPA, una de les possibilitats és que un treballador del Bundestag, amb accés a dades personals de diputats, aprofités la seva posició per filtrar les informacions. Les dades privades dels periodistes, presentadors i artistes haurien de tenir, en aquest cas, un altre origen.

Explosió en una seu de la ultradreta alemanya a Saxònia

La policia alemanya va detenir ahir tres homes sospitosos d’estar darrere d’una explosió que va incendiar part de la seu del partit d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) en una ciutat de Saxònia. Ningú no va resultar ferit en l’explosió, que va ser just a la porta de l’oficina de l’AfD però que va cremar-ne una part i va danyar diversos vehicles i edificis pròxims. La unitat antiterrorista de la policia alemanya considera que l’atac és fruit d’una escalada dels actes de vandalisme que s’han produït en les últimes setmanes contra seus de l’AfD a Saxònia. Amb tot, admetien que aquest cas era “especial” perquè incloïa “una explosió que semblava dirigida a fer mal a les persones”. Els tres homes detinguts tenien 29, 32 i 50 anys. A Saxònia mateix és on van tenir lloc l’estiu passat disturbis i manifestacions d’ultradreta en què es va veure la salutació nazi, en protesta per l’apunyalament d’un home cubanoalemany atribuït a dos immigrants de l’Iraq i Síria.

stats