Internacional 27/05/2014

Hamàs aprova Rami Hamdala com a primer ministre del govern de transició

El moviment islamista acorda amb Al-Fatah els darrers detalls per a la formació del nou executiu

Efe
2 min
PESOS PESANTS DE LA POLÍTICA PALESTINA
 L’acord es va escenificar amb la presència de pesos pesants de la política palestina a la franja de Gaza: el diputat independent Mustafà Barghouti; el representant de Fatah, Azzam al-Ahmed; el primer ministre de Gaza, l’islamista Ismail Haniyeh; el número dos de Hamàs, Mussa Abu Marzuk, i el líder del Front Àrab Palestí, Jameel Xehadeh.

Rafah (Gaza)El primer ministre de l'administració de Hamàs a Gaza, Ismaeil Haniye, ha anunciat avui que s'ha aprovat la designació de Rami Hamdala com a primer ministre del pròxim govern de transició palestí.

"Acordem amb Al-Fatah el nomenament de Hamdala com a primer ministre, a més a més de la possibilitat que també sigui el ministre de l'Interior del nou govern d'unitat, que serà constituït en les pròximes hores", ha comunicat Haniye.

El líder del moviment islamista Hamàs ha comunicat la seva decisió als mitjans durant la inauguració d'una nova secció del pas de Rafah entre la Franja i Egipte, després que Azzamb al Ahmad, cap de la delegació de negociacions d'Al Fatah, viatgés a Gaza per ultimar els detalls sobre l'executiu de transició.

Ahir va finalitzar la primera sessió de la trobada per debatre la formació del govern i el segon se celebarà entre Al Ahmad i el veterà polític de Hamàs, Musa Abu Marzuq.

"El diàleg és positiu i les consultes sobre la formació del nou govern són flexibles. En menys d'una hora, l'estructura de l'executiu estarà definida i decidirem sobre els ministres", ha especificat.

Traspàs pacífic

Així mateix, va informar que el seu govern traspassarà de manera pacífica totes les funcions a l'Executiu d'unitat i entregarà la Franja lliure del caos de clans o armes.

Hamàs va prendre violentament el control de Gaza el juny del 2007 després de setmanes d'enfrontaments amb les forces lleials al president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas.

No obstant això, el passat 23 d'abril les dues faccions van arribar a un acord de reunificació nacional que posa fi a anys de divergència i que inclou la creació d'un Govern d'unitat nacional que convoqui eleccions generals a partir del pròxim mes de gener.

stats