Internacional 24/05/2019

Holanda frena la ultradreta en les eleccions europees

El sondeig a peu d'urna dona la victòria als socialdemòcrates de Franz Timmermans

Ara
2 min
El primer ministre Mark Rutte reacciona alleugerit als resultats dels sondejos a peu d'urna de les eleccions a Holanda

BarcelonaLa ultradreta punxa. Guanyen els socialdemòcrates. Aquestes són les dues grans claus que s'extreuen de les eleccions al Parlament Europeu a Holanda, que va votar ahir dijous. Són resultats a peu d'urna, ja que l'escrutini oficial no es coneixerà fins diumenge a la nit –al voltant de les 11–, a la mateixa hora que els de la resta de socis de la UE. No obstant, l'avançament de les enquestes ha estat rebut amb cert alleujament pel primer ministre, el liberal Mark Rutte, el partit del qual hauria quedat segon.

Segons aquest sondeig, la ciutadania holandesa ha apostat per la candidatura de l'actual vicepresident de la Comissió Europea i candidat socialista a la presidència de la institució, Franz Timmermans. El PvDA hauria obtingut cinc dels 26 escons en joc a Holanda, dos més dels que ha tingut en la legislatura que tot just ha acabat.

Si aquestes dades es confirmen, en segona posició hi quedarà la llista dels liberals de Rutte, que aconseguiria quatre escons, un més que ara; mentre que la candidatura de Llibertat Democristiana es quedaria amb quatre perquè en perdria un.

Les projeccions del sondeig vaticinen que els partits ultradretans que han concorregut als comicis es queden lluny de les grans expectatives que tenien en aquests comicis, després de la victòria a les regionals del mes de març. Pel que fa al Partit per la Llibertat (PVV), liderat per Geert Wilders, perd tres dels seus quatre eurodiputats a favor del nou Fòrum per la Democràcia (FvD), també euròfob i ultra.

Un dels primers a reaccionar ha sigut el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que en el seu compte de Twitter ha felicitat Timmermans i s'ha felicitat pel fet que la ultradreta tingui transvasament de vots internament però no creixi percentualment.

Exit polls shows @TimmermansEU doing well in Netherlands EU elections, but the populist right is only switching votes between different parties without increasing. That’s important. https://t.co/j3bUN5vnmy

— Carl Bildt (@carlbildt) 24 de maig de 2019

stats