Un holandès torna a Israel un títol honorífic en protesta per les matances a Gaza

Familiars de l'home van morir en un bombardeig a la franja

Un home de 91 anys de nacionalitat holandesa ha tornat a Israel el títol honorífic que va rebre després de salvar a un nen jueu durant l'ocupació nazi en senyal de protesta , després que sis dels seus familiars morissin durant un bombardeig israelià sobre la franja de Gaza el mes passat .

L'home , Henk Zanoli , va ser reconegut amb el títol Just entre les Nacions després de salvar el 1943 el nen jueu , Elhanan Pinto , els pares del qual havien mort en un camp de concentració , i a qui va amagar al seu domicili fins a l'alliberament d'Holanda .

La família de Zanoli corria un risc important en ocultar al petit . Els Zanoli havien expressat en repetides ocasions el seu rebuig a l'ocupació i el pare de l'ancià havia estat enviat al camp d'extermini de Dachau . Posteriorment va morir en el de Mathausen .

Zanoli va decidir tornar els honors després que en un bombardeig israelià del 20 de juliol va morir la família del marit de la neboda- néta de Zanoli , la diplomàtica holandesa Angelique Eijpe , casada amb un economista palestí. Les víctimes tenien entre 70 i 12 anys d'edat. .

L'home ha aprofitat el gest per enviar una carta a l'ambaixador d'Israel a Holanda , Haim Davon , en la qual descriu els esforços realitzats per la seva família per salvar el nen i lamenta que "tràgicament , quatre generacions després " la seva família " s'enfronti a la mort dels seus éssers estimats a Gaza " .

Per això, conclou, que no pot mantenir els honors. " Conservar aquest títol suposaria per a mi un insult a la memòria de la meva  valenta mare que va arriscar la seva vida i la dels seus fills lluitant contra l'opressió i per la preservació de la vida humana" , escriu Zanoli .