Internacional 18/12/2016

Homes armats segresten almenys 14 turistes en un castell medieval de Jordània

Els atacants haurien mort deu persones en una onada de tirotejos a Al-Karak, que ha afectat les comissaries. Hi ha 27 ferits

ARA i AGÈNCIES
2 min
Ambulàncies davant l'hospital italià d'Al-Karak a Jordània.

BarcelonaUn nombre indeterminat de turistes han estat segrestats al castell medieval de la ciutat jordana d'Al-Karak, on s'ha fet fort un grup d'homes armats després d'haver matat deu persones en una onada de tirotejos a la ciutat que han afectat diverses comissaries de policia. Entre les víctimes hi ha una dona de nacionalitat canadenca, dos civils i quatre policies jordans. També hi ha 27 ferits, alguns en estat crític.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha pogut alliberar 10 persones, entre les quals hi havia turistes estrangers, però encara queden més ostatges. El primer ministre Hani al-Mulki ha dit al Parlament que quatre policies han estat morts i que la policia i l'exèrcit tenen encerclat el castell. Ningú ha reivindicat l'atac per ara. Se senten trets a l'interior, i la policia ha intentat neutralitzar els assaltants amb gasos lacrimògens.

Segons fonts de la seguretat jordana, els atacants han disparat en diversos punts des de cotxes en marxa i entre quatre i sis s'haurien atrinxerat al castell de l'era de les croades agafant alguns turistes com a ostatges, segons informa Al-Arabiya. L'agència Al-Ghad explica que hi ha almenys 14 visitants estrangers atrapats al castell.

Al-Karak és una ciutat de 170.000 habitants a uns 120 quilòmetres d'Aman, que és una popular destinació turística, amb la ciutadella medieval a 900 metres del nivell del mar. Fins ara Jordània havia quedat relativament al marge de l'activitat terrorista tot i que hi ha hagut alguns incidents aïllats.

El novembre del 2015 un capità de policia va obrir foc contra un centre d'entrenament de l'exèrcit nord-americà. Tot i que el govern el va presentar com un pertorbat, segons algunes fonts tenia vinculació amb el Daeix (acrònim àrab de l'Estat Islàmic). Es creu que milers de jordans s'han unit a les files del grup liderat per Abu Bakr al-Baghdadi. Jordània participa en la coalició internacional liderada pels Estats Units contra el Daeix a Síria, en una intervenció molt criticada dins el país, per les morts de civils musulmans.

Al novembre tres soldats de les forces especials nord-americanes que participen en la missió de formació de l'exèrcit jordà van ser assassinats a les portes de la seva base al sud del país.

stats