Internacional 24/02/2016

Hongria farà un referèndum sobre les quotes de refugiats

El primer ministre hongarès anuncia una consulta sobre el pla de la UE per reallotjar 160.000 persones

Efe
1 min
Viktor Orbán, primer ministre hongarès aquest dimecres a Budapest.

BudapestEl primer ministre d'Hongria, el conservador Viktor Orbán, ha anunciat aquest dimecres que el seu Govern organitzarà un referèndum sobre el pla europeu de quotes obligatòries per reallotjar als refugiats arribats a Grècia i Itàlia entre els països de la UE.

"Vol que la Unió Europea (UE) disposi, sense el consentiment del Parlament (d'Hongria) sobre l'assentament de ciutadans no hongaresos a Hongria?" serà la pregunta en aquesta consulta, en la qual l'Executiu espera que guanyi el 'no'.

"El que voti amb un 'no', votarà per la independència d'Hongria", ha assegurat Orbán, que s'ha oposat des de l'inici al sistema de quotes obligatòries per reubicar els refugiats.

El primer ministre no ha especificat quan serà la consulta a la qual seran convocats vuit milions d'hongaresos amb dret a vot.

"La democràcia és una de les bases més importants de la UE. No podem prendre decisions sense consultar a la gent", ha afegit Orbán que en els últims mesos ha criticat en nombroses ocasions les polítiques europees en relació a la crisi migratòria.

Contra el sistema quotes

Hongria, al costat d'altres països de l'Europa de l'est com Polònia, la República Txeca i Eslovàquia, s'oposa al sistema de quotes fixat el passat setembre.

De fet, Hongria ja va presentar el desembre passat un recurs contra aquesta decisió davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Segons el sistema de quotes, Hongria, un país d'uns deu milions d'habitants, hauria d'acollir a 2.352 refugiats.

stats