Internacional 15/06/2016

El Iemen, la pau trencada

MSF denuncia que ha atès 700 civils a la ciutat de Taiz des de l'alto el foc de fa tres mesos

Marta Rodríguez
3 min
Ibrahim, de 12 anys, ensenya la radiografia que li han fet i que confirma que té una bala allotjada a l'esquena.

BarcelonaLa Sunodd estava tranquil·lament amb les seves germanes i amigues omplint ampolles d'aigua quan va sentir un dolor a la panxa. Es pensava que algú els tirava pedres, però en realitat els estaven disparant. Ara, l'adolescent es recupera en un dels centres que Metges Sense Fronteres (MSF) gestiona al Iemen, un país que fa 15 mesos que pateix una guerra i que malgrat que hi ha un alto el foc en vigor hi continuen tenint lloc escenes de violència com la de les nenes que havien anat a buscar aigua.

Com sempre, la població civil és la que pateix més durament aquesta violència indiscriminada, i des que l'abril passat es va signar la treva, MSF ha tractat 1.624 persones amb ferides de diversa consideració a causa de combats a Taiz. La meitat dels pacients són civils que són víctimes de l'explosió de mines o franctiradors. Els bombardejos han deixat la ciutat sense subministrament de llum i aigua, i segons l'organització humanitària els carrers són plens d'escombraries.

El tauler d'escacs de la regió

De fet, Taiz és una de les localitats més castigades per aquesta guerra que enfronta la secta dels houthis, d'origen xiïta, i que rep el suport de l'Iran, amb el govern de Sanà, sota la protecció de la coalició aèria d'una desena de països musulmans capitanejats per l'Aràbia Saudita i el beneplàcit del Regne Unit i els Estats Units.

"El 3 de juny vam rebre 122 ferits a les nostres instal·lacions. La majoria havien estat víctimes de l'impacte d'un míssil en un concorregut mercat a Taiz", denuncia Salah Dongu'du, coordinador del projecte de MSF a Taiz. "A això s'afegeix que 12 persones més van arribar ja mortes o amb ferides tan greus que no vam poder fer res per a elles i van morir poc després. La gran majoria eren civils. Amb prou feines 24 hores després, unes altres 135 persones van arribar ferides a causa dels nous combats. Aquí no hi ha treva".

Un guardacosta observa una embarcació de rescat al golf d'Adén.

Sunnod, la noia de l'aigua, es recupera a l'hospital, on també hi ha l'Ibrahim (12 anys). El noi ha quedat ferit de bala al coll en rebre l'impacte quan sortia d'una mesquita. Són històries comunes, malgrat que hi ha un alto el foc vigent. "No és un fet aïllat –subratlla Will Tuner, coordinador general de MSF–, són tragèdies que passen diàriament a Taiz".

Així, MSF denuncia les violacions de l'alto el foc, auspiciat per Nacions Unides, i insta totes les parts en conflicte i els actors que s'han posicionat a cada bàndol perquè protegeixin la població civil en compliment del dret internacional i facilitin l'accés d'ajut humanitari a la ciutat de Taiz. De la mateixa manera, recentment el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar els atacs contra la ciutadania.

La situació d'emergència no es limita a aquesta ciutat a pocs quilòmetres del mar d'Adén, sinó a tot el país. Segons l'Unicef, el 73% dels menors d'edat que ha tractat el seu personal sanitari pateixen malnutrició aguda.

Més de la meitat dels 25 milions d'habitants del país, 14,5 milions no tenen accés regular a aliments ni tenen cobertes les seves necessitats bàsiques. El 82% de la població sobreviu gràcies a l'ajut humanitari.

La guerra ha causat almenys 6.500 morts, de les quals 3.200 són civils, segons les dades de l'ONU entre el març del 2015 i el març del 2016, i es calcula que el conflicte ha provocat que gairebé tres milions de iemenites hagin hagut de fugir de casa i instal·lar-se a altres punts del país i uns 300.000 s'hagin refugiat en alguns dels països de la Banya d'Àfrica, una de les regions més empobrides del planeta.

En un informe datat l'agost de l'any passat, Amnistia Internacional denunciava que totes les parts del conflicte haurien comès crims de guerra i assenyalava que la coalició de l'Aràbia Saudita havia atacat des de l'aire zones molt poblades i sense cap objectiu militar a prop, mentre que els houthis haurien fet servir armament pesant de forma indiscriminada.

stats