La immigració obre una crisi entre Merkel i els seus socis bavaresos

El ministre de l'Interior alemany s'alinea amb les tesis de mà dura d'Àustria i Itàlia 

La gestió migratòria va ser el punt més dur per tancar un acord de govern a Alemanya i ha sigut el que ha provocat la primera esquerda entre dos vells aliats: la CDU d'Angela Merkel i els seu partit germà a Baviera, els socialcristians de la CSU, temerosos que la mà estesa cap als immigrants i refugiats de la cancellera pugui fer-los perdre hegemonia en les eleccions regionals de la tardor per l'auge més que probable de la xenòfoba Alternativa per Alemanya (AfD). 

Merkel havia sabut fins ara modular les crítiques dels bavaresos per la seva política de portes obertes, però la tensió s'ha fet evident en un gest amb derivada prou significativa. Dimarts el titular de l'Interior i líder dels bavaresos, Horst Seehofer, va ajornar una roda de premsa planificada amb la cancellera per discrepàncies en la nova política d'asil, que els bavaresos pretenen endurir per evitar que els demandants de protecció que hagin estat inscrits en un tercer país trobin refugi a Alemanya. No només ha sigut un cop de porta a Merkel, sinó que el ministre bavarès li ha llançat un dard deixant-se fotografiar al costat del canceller austríac, Sebastian Kurz, que des del govern amb la ultradreta impulsa polítiques molt restrictives per a la migració.

El bavarès ha assenyalat que accepta la invitació d'Àustria i Itàlia per traçar un nou eix de col·laboració  per combatre la seguretat, la lluita contra el terrorisme i la immigració il·legal.

Merkel, però, insisteix en la seva màxima des que va començar la crisi migratòria el 2015 de descartar accions unilaterals i continua assegurant que l'única solució és abordar la qüestió d'una manera conjunta i solidària entre tots els estats membres de la Unió Europea. A més, adverteix que si no s'aconsegueix el màxim consens podria suposar un dany irreparable per a la Unió.

La crisi alemanya pot créixer encara més a mesura que s'acosta el 14 d'octubre, quan el 'land' de Baviera ha convocat les seves eleccions regionals i en què les enquestes apunten que la xenòfoba AfD podria reforçar el seu poder i situar-se com a segona o tercera força parlamentària, cosa que posaria en risc la majoria absoluta que ostenta la CSU.