Internacional 14/09/2019

Els EUA acusen l'Iran de l'atac amb drons contra instal·lacions petrolieres saudites

L'atemptat, que va provocar un gran incendi, va ser reivindicat pels rebels iemenites houthis

Ara
2 min
Columnes de fum i flames durant l'incendi provocat per un atac amb drons contra dues instal·lacions petrolieres de l'Aràbia Saudita.

BarcelonaEls Estats Units han acusat aquest diumenge l'Iran de ser el responsable de l'atac amb drons contra dues instal·lacions petrolieres de l'Aràbia Saudita i que va provocar un gran incendi que va interrompre durant hores el subministrament de cru. Teheran, però, nega aquestes acusacions i reitera que l'atac és responsabilitat, tal com ho van reivindicar, dels rebels iemenites houthis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges que arribaven mostraven com el fum i les flames cobrien pràcticament del tot el cel. Un atac amb drons, reivindicat pels rebels iemenites houthis, ha provocat dos aparatosos incendis en dues de les principals instal·lacions petrolieres de l'Aràbia Saudita, propietat de l'empresa estatal Aramco. Els rebels, que tenen el suport de l'Iran, ataquen sovint objectius saudites com a represàlia als atacs aeris de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita que des del 2015 intervé en la guerra civil del Iemen donant suport a les forces progovernamentals.

"A les quatre de la matinada [les tres, hora catalana] els equips de seguretat d'Aramco han intervingut en dos incendis registrats a les instal·lacions d'Abqaiq i Khurias [a l'extrem est del país]", segons ha explicat el ministeri de l'Interior saudita. Poc després, les mateixes autoritats anunciaven que ja havien pogut controlar el foc en totes dues instal·lacions, de les més importants de la companyia petroliera saudita. Amb tot, l'empresa no ha proporcionat informació sobre el balanç de danys humans o materials.

L'atemptat ha sigut potent. Un portaveu dels rebels ha confirmat que s'hi han fet servir una desena de drons carregats amb explosius. En declaracions a Al Masirah, un canal de televisió pròxim al grup, el portaveu ha advertit que hi haurà atacs similars en el futur. I és que en els últims mesos els rebels houthis han multiplicat els atacs amb drons contra l'Aràbia Saudita. Des del 2015 ja han llançat més de 500 míssils des dels seus territoris al Iemen i han enviat més de 150 drons carregats amb explosius. L'objectiu és sempre el mateix: instal·lacions saudites, ja sigui un aeroport o, com en aquest cas, una instal·lació vital per al subministrament del petroli del règim de Riad, el primer exportador mundial de cru.

Aquests atacs dels rebels iemenites demostren que el grup té al seu abast armes modernes i que, per tant, es consolida com una amenaça real per a l'Aràbia Saudita i, més particularment, per a les seves instal·lacions petrolieres. No és cap secret que les tècniques dels rebels s'han anat sofisticant en els últims anys: dels primers drons, pràcticament d'aficionat, han passat a models idèntics als que utilitza l'Iran. Amb tot, des de Teheran reiteren que ells no hi tenen res a veure i que no subministren armament als rebels. Els drons que els houthis han utilitzat aquest dissabte tenen 1.500 quilòmetres d'abast i aconsegueixen esquivar els sistemes de protecció saudita amb una certa facilitat.

stats