Austràlia
Internacional 21/09/2022

Incògnita per les 230 balenes embarrancades a Tasmània

Les autoritats calculen que la meitat dels cetacis estarien morts

ARA
2 min
Vista aèria de les 230 balenes que han aparegut en una platja de Tasmania

Unes 230 balenes embarrancades en una remota platja al sud d'Austràlia, de les quals es creu que només han sobreviscut la meitat. Aquesta és la tràgica escena que s'ha pogut veure aquest dimecres a la badia de Macquarie, a l'oest de l'illa de Tasmània, segons han informat les autoritats.

En imatges facilitades pel departament de Recursos Naturals i Ambient de l'estat s'aprecia una llarga fila de balenes –que les autoritats creuen que són caps d'olla negres– atrapades sobre la superfície al llarg de desenes de metres de platja. "La resposta als embarrancaments en aquesta zona és complexa", han apuntat en un comunicat en referència al difícil accés a aquesta zona salvatge de l'illa. El rescat dels exemplars vius és un procés lent perquè s'han de col·locar amb molta cura en unes grues per poder remolcar-les sense fer-los mal i reduir l'estrès que pateixen.

Aquest gran encallament es produeix exactament dos anys després que es localitzessin uns 470 caps d'olla atrapats a aquest mateix lloc, el cas considerat més massiu que s'ha produït mai. Aleshores, només un centenar van poder ser rescatats i portats a alta mar. Els caps d'olla són cetacis que poden viure fins als 45 anys i arriben a pesar més de tres tones i a fer més de sis metres de longitud.

Així mateix, l'accident que ha tingut lloc aquest dimecres a la badia de Macquarie es produeix un dia després de la mort de catorze catxalots després de quedar encallats en una platja de la meridional illa King, a la regió de Tasmània.

Aquests i altres mamífers marins queden embarrancats amb freqüència a les costes del sud d'Austràlia i de Nova Zelanda. Els experts, però, no han aconseguit aclarir els motius, encara que els solen atribuir a malalties, errors de navegació, canvis sobtats en les marees, la persecució de depredadors o a condicions meteorològiques extremes.

Un equip del departament de Recursos Naturals i Ambient viatja a la zona per intentar salvar els exemplars encallats en una superfície arenosa de la platja Ocean, on col·laborarà amb altres autoritats.

stats