"A Catalunya, la Diada catalitza les esperances independentistes", diu 'Libération'

La premsa internacional es fa ressò de la quarta manifestació independentista per la Diada i l'arrencada de la campanya cap al 27-S

La Diada Nacional de Catalunya i l'inici de la campanya electoral del 27-S s'han fet un forat aquest divendres en la premsa internacional, a l'espera de la que serà la quarta gran manifestació per la independència catalana convocada un 11 de setembre. Així, el diari francès 'Libération' explicava que " A Catalunya, la Diada Nacional catalitza les esperances independentistes".

Diaris com 'The Telegraph' aprofitaven ja dijous l'esdeveniment per explicar als seus lectors "per què l'aposta catalana per la independència serà el nou maldecap d'Europa". Aquest divendres hi afegia un segon article en que es feia ressò de l' enquesta del CIS que ahir atorgava un 44% de suport al bloc sobiranista de Junts pel Sí i la CUP. El britànic 'The Telegraph' ho resumia així en el titular: "Les forces catalanes pro independència, en minoria abans de la marxa a Barcelona".

Altres webs dels principals mitjans internacionals publicaven també aquest matí de divendres articles en què anunciaven la Via Lliure, des d' Al-Jazira ( "Espanya: Sortint al carrer per la independència catalana") fins a France Info ( "Espanya: Abans de les regionals, els independentistes compten les seves tropes").

L'alemany  'Die Welt' centra la seva peça a la versió digital en els comicis del 27-S i explica als lectors que "el cap de govern català convoca unes eleccions per la independència", i també recull les paraules del president Artur Mas en el seu discurs institucional d'aquest dijous als vespre amb motiu de la Diada en què va dir que s'escoltaria la veu de la majoria. 

Altres mitjans, com el francès 'Le Figaro', posen el focus en la convocatòria d'aquesta tarda de divendres, que qualifica com "una nova marxa històrica per la independència". També ho fa el nord-americà ' US News' a la seva web, on explica que "per quart any consecutiu, centenars de milers de catalans" sortiran al carrer per la independència, a dues setmanes d'unes eleccions autonòmiques plebiscitàries després del cop de porta de Madrid a un referèndum.

El procès català traspassa fronteres i aquest divendres capta l'atenció de mitjans arreu del món, que expliquen la transcendència de les eleccions del 27-S en anglès, alemany, grec, portuguès, neerlandès i fins i tot coreà.

El canal britànic BBC recull unes declaracions del ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, en què assegura que la integritat territorial d'Espanya està en joc.