Iran
Internacional 18/02/2012

Detecten indicis que l'Iran podria accelerar la creació de caps nuclears

Teheran està acabant la instal·lació elèctrica de milers de centrifugadores noves, que poden produir caps nuclears a una velocitat molt més ràpida que les màquines actuals

Ara
1 min
Mahmoud Ahmadinejad observa des d'una sala de control com barres de combustible nuclear són col·locades al reactor. / IRIB Iranian TV / REUTERS

BarcelonaL'Iran està preparat per expandir enormement el seu enriquiment d'urani en un búnquer subterrani fortificat a Fordow, fins al punt que podria disparar la velocitat a què podria produir caps nuclears, segons fonts diplomàtiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes fonts diuen que Teheran està acabant la instal·lació elèctrica de milers de centrifugadores de nova generació, màquines que poden produir urani enriquit de forma molt més ràpida i eficient que les seves màquines actuals.

Tot i que afirmen que els circuits elèctrics, les canonades i l'equipament de suport per a les noves centrifugadores ja estan preparats, els diplomàtics emfatitzen que Teheran no ha començat a instal·lar les noves màquines a Fordow i no han dit si està planejant fer-ho.

Tot i així, els diplomàtics –que han demanat l'anonimat perquè aquesta informació és privilegiada– suggereixen que Teheran tindria pocs motius per preparar el terreny per a millors centrifugadores si no tingués previst operar-les. Ho han revelat en entrevistes recents, l'última aquest dissabte.

Aquests presumptes treballs a Fordow semblen reflectir la voluntat d'Iran de seguir endavant amb una activitat nuclear que pugui ser usada per crear armes atòmiques, tot i les sancions internacionals creixents i l'amenaça latent d'un atac militar israelià sobre les seves instal·lacions nuclears.

Se'n fa ressò el 'The New York Times' citant una exclusiva de The Associated Press.

stats