Internacional 07/05/2012

Una escola xinesa injecta als estudiants aminoàcids perquè aprovin la selectivitat

Els alumnes reben la injecció mentre estudien per millorar el seu rendiment davant d'un dels exàmens més decisius. La mesura ha aixecat crítiques al país

Efe
2 min

PequínUn institut de la província central de Hubei, a la Xina, ha facilitat als seus estudiants aminoàcids que s'injecten per via intravenosa a classe mentre estudien per preparar la prova de selectivitat de juny, perquè afrontin amb "més energia" aquests exàmens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La foto amb fins a 50 alumnes asseguts estudiant i connectats a les bosses amb aminoàcids penjant del sostre, pujada a Weibo (similar a Twitter) i publicada al diari de la capital de Hubei 'Wuhan Evening News', ha despertat nombroses crítiques a les xarxes socials xineses, en què, a més de revelar aquesta perillosa pràctica, s'ha posat de manifest la pressió que pateixen els joves davant d'aquests exàmens.

"És un cas molt rar i extrem. Per això tothom el critica", comenta a Efe Yi Xue, procedent de Hubei i per a qui aquesta notícia és "escandalosa", encara que considera que "hi ha, fins i tot, casos més extrems, encara que no es coneixen ".

I és que, com apunta Yi, els resultats de la selectivitat poden canviar el rumb de la teva vida a la Xina: "el Gao Kao (examen nacional d'ingrés i admissió a les universitats superiors) pot canviar el teu destí. Si vens d'una família pobra, pots trobar una bona feina i canviar la teva condició depenent d'aquesta nota".

La competència és molt alta al país asiàtic i les setmanes prèvies als exàmens, que se solen celebrar a principis de juny, els alumnes es dediquen completament a l'estudi de la prova.

En el cas de l'institut de Hubei, el centre va portar la dedicació dels seus estudiants a l'extrem de decidir proporcionar-los aminoàcids a la seva pròpia classe al mateix temps que estudiaven perquè no perdessin temps acudint a la infermeria de l'institut.

Segons publica el 'Wuhan Evening New', el director de l'escola va afirmar que l'estat concedeix una subvenció de 10 iuans (1,58 dòlars nord-americans, 1,22 euros) per cada estudiant que es presenta al Gao Kao, si bé això va ser posteriorment refutat per l'administració xinesa, que ha obert una investigació sobre els fets.

A Weibo, semblant a Twitter, els usuaris criticaven al centre escolar a més de denunciar la situació a la qual s'enfronten per presentar-se al que es considera l'examen més demolidor de l'àmbit acadèmic xinès.

"Hem de pensar en el nostre sistema educatiu", instava un usuari de la xarxa social, que al·ludia a la duresa de les proves a què s'enfronten cada any milers de xinesos, que solen durar dos dies.

El centre de Hubei on es van proporcionar aminoàcids als alumnes té bona reputació per la mitjana que els seus estudiants aconsegueixen en les proves de selectivitat.

L'anomenat Gao Kao ("alt examen", en mandarí) és l'equivalent a la prova de selectivitat i del Baccalauréat francès.

No obstant això, les circumstàncies entre el jove occidental i el xinès són abismals: mentre que per a l'estudiant francès o espanyol el període de la universitat sol recordar-se com una etapa daurada, a la Xina, l'índex de suïcidis és alt entre els estudiants, per la pressió davant el fracàs i el deshonor a la seva família.

stats